Yeni Zelanda’da kurulan ancak Amerika merkezli faaliyet gösteren özel uzay şirketi Rocket Lab, önemli bir ilke imza atmak istiyor.
Elon Musk’ın SpaceX ile gerçeğe dönüştürdüğü özel uzay şirketi alanında yer alan isimlerden Rocket Lab, uzun zamandır ticari görevler yapıyor. Bazı olumsuz sonuçlanan görevlere rağmen alçak dünya yörüngesine ufak boyutlu uyduları çıkarma konusunda büyük tecrübe kazanan firma, özel uzay yarışının yeniden kullanılabilirlik tarafını da es geçmiyor. Bu bağlamda firma alçak dünya yörüngesine uydu çıkaran roketlerini tekrar kullanmak istiyor. Bunun için kullanılacak yol ise roketleri direkt olarak havadayken helikopter ile yakalamak olacak.
Bu sürecin nasıl olacağını daha önce bir maket kullanarak yukarıdaki videoda gözler önüne seren firma, ay sonunda yapılacak 26. görevde Electron roket modeliyle alçak dünya yörüngesine 34 farklı ufak uydu çıkaracak. Bu roketin ilk aşaması uyduları yukarıya çıkardıktan sonra geriye dönecek ve iki farklı paraşüt açarak hızını 6 km yükseklikte yaklaşık 36 km/s seviyesine kadar indirecek. İşte bu noktada özel bir yakalama sistemi ile donatılan Sikorsky S-92 helikopter devreye girecek ve roketin ilk aşamasını havada yakalayarak zarar vermeden karaya indirecek.
Bu görevden ve deneyecekleri yakalama sürecinden çok önemli bilgiler elde edeceklerini belirten Rocket Lab CEO’su Peter Beck, roketi yakalayacaklarına inanıyor ancak kimse henüz bu konuda yüzde 100 başarı garanti edemiyor. Hava şartlarına bağlı olarak helikopter pilotu roketi yakalamayı başaramayabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Firma en son Neutron ile kendi geleceğini gözler önüne sermişti. İleride gerçekten kullanıma girecek Neutron, 8 ila 15 ton arasındaki uyduların / kargoların alçak dünya yörüngesine taşınması için hazırlanıyor. Neutron’un alana radikal bir yaklaşımı bulunuyor. Firma yeni altyapıda ilk aşama ile ikinci aşamayı ayrı yapmak yerine bir arada sunuyor. Bunun elbette önemli bir faydası oluyor. Uzaya çıkıştan sonra bırakılacak kargoyu / uyduyu koruyan kapaklar kaybedilmiyor.
Bu arada Neutron’un tasarruf konusunda sadece kapak özelinde bir farkı bulunmuyor. Roketin, Falcon 9’lar gibi dikey iniş özelliği de yer alıyor. Yani uzaya çıkış yapan roket, geriye gelebilecek ve dikey olarak kalktığı yere iniş yapabilecek.
-Rocket Lab imzalı Neutron roket modeli, alanın belirli bir bölümüne yeniden kullanılabilirlik konusunda oldukça radikal bir yaklaşım getirecek-
Rocket Lab gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Uçan otomobil modellerinin öncüsü