Rocket Lab, yeniden kullanılabilir Neutron ile gelecek gösterimi yaptı

08 Aralık 2021 10:46

Yeni Zelanda’da kurulan ancak artık Amerika merkezli görev yapan özel uzay şirketi Rocket Lab, Neutron ile gelecek gösterimi yaptı.

Elon Musk’ın SpaceX ile gerçeğe dönüştürdüğü özel uzay şirketi alanında yer alan isimlerden Rocket Lab, en son gündemimize olumsuz bir gelişme ile gelmişti. Electron isimli roketiyle firma 20. görevi de tamamlayamamıştı.

Hatırlamak adına Yeni Zelanda merkezli kalkışta kullanılan Electron roketin ikinci aşama iticisinde beklenmedik bir kapanma yaşamıştı. Bundan dolayı da hem roket hem de taşıdığı BlackSky uydular kaybedildi.

Firma şimdi ise Neutron ile kendi geleceğini gözler önüne serdi. İleride gerçekten kullanıma girecek Neutron, 8 ila 15 ton arasındaki uyduların / kargoların alçak dünya yörüngesine taşınması için hazırlanan bir platform ya da roket olarak karşımızda.

Neutron’un alana radikal bir yaklaşımı bulunuyor. Firma yeni altyapıda ilk aşama ile ikinci aşamayı ayrı yapmak yerine bir arada sunuyor. Bunun elbette önemli bir faydası oluyor. Uzaya çıkıştan sonra bırakılacak kargoyu / uyduyu koruyan kapaklar kaybedilmiyor.

SpaceX, Falcon 9’ların üzerinde yer alan ve yüklenen kargoyu koruyan büyük kapakları yakalamak için özel bir gemi kullanıyor. Bu kapaklar yakalanmak isteniyor çünkü bu şekilde milyon dolarlık tasarruf elde ediliyor.

Neutron’da ise buna gerek kalmıyor. Yukarıda da gördüğünüz üzere çene şeklinde tasarlanan üst kısım, açılır / kapanır yapısı sayesinde kâğıt üstünde büyük bir tasarruf sağlıyor. İkinci aşamayı tek bir vakum şartlarına özel Archimedes motor ile yörüngeye oturmayı hedefleyen Rocket Lab, ana rokete ise yedi farklı Archimedes motoruyla güç veriyor.

Bu arada Neutron’un tasarruf konusunda sadece kapak özelinde bir farkı bulunmuyor. Roketin, Falcon 9’lar gibi dikey iniş özelliği de yer alıyor. Yani uzaya çıkış yapan roket, geriye gelebilecek ve dikey olarak kalktığı yere iniş yapabilecek. Hemen aşağıdaki tanıtım videosu bu süreci animasyon ile gösteriyor.

Rocket Lab, Electron ile ufak görevlere odaklanıyor, Neutron da bu durum değişmiyor

SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9‘lardan çok daha ufak olan ve maksimum 300 kg kargo taşıma kapasitesi bulunan roket, buna rağmen kalkış maliyetiyle büyük gelecek vadediyor.

Her kalkışının sadece 7.5 milyon dolar tuttuğu belirtilen Electron, bu açıdan şirketlerin ufak yükleri için harika görünüyor. Karşılaştırmak adına Falcon 9 görevleri 50 ila 70 milyon dolar arasında değişiyor.

Bildiğimiz kadarıyla ufak uyduları taşımaya odaklanan Electron‘un düşük kalkış maliyeti, biraz da nispeten ucuza üretilebilen Rutherford motorlarından geliyor. Birçok üç boyutlu parçadan hazırlanan bu motorlar, yüksek verim sunabiliyor.

İlginizi çekebilir

Geleceğin roket modeli Starship için yayımlanan son video

Paylaş