Şu aralar çevrim içi yayınlara yapılacak olan denetimle gündemde olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu cephesinde RTÜK üyesi Taha Yücel internet okur yazarlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yücel aynı zamanda internet ehliyeti fikrini de gündeme getirdi.
Cumhuriyet‘in haberine göre Türkiye’de internetin 25. yılı sebebiyle ODTÜ’de gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşmacı olarak yer alan RTÜK üyesi Taha Yücel, internet okur-yazarlığı ile ilgili fikirlerini paylaşırken ilginç bir öneri de sunmayı ihmal etmedi. İnternet ehliyeti fikrini ortaya atan Yücel’in teklifine gelmeden önce internet okur-yazarlığı açıklamasını paylaşalım:
“Ebeveynlerin bilgilendirimlesi ve bilinçlendirilmesinde, devlet olarak bizim belki bir sorumluluğumuz var. Yarın çocuğu mağdur olduğunda, ki hayatını kaybeden çocuklarımız var oyun oynarken veya zararlı yönlerden etkilenen çocuklarımız var. Peki bu çocuklarımızı kaybettiğimizde annenin babanın dönüp ‘Siz devlet olarak niçin beni bilgilendirmediniz, bu internet denilen şeyin ne olduğunu bana niye anlatmadınız?’ sorusuyla muhatap olmamak için bilinçlendirmemiz ve bilgilendirmemiz lazım. Bundan dolayı internet okur-yazarlığını ilkokul 1. sınıftan itibaren müfredatın seçmeli dersi olarak değil asıl müfredatın bir parçası olarak okutmamız lazım.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“İnternet ehliyeti kavramını henüz detaylı konuşmadık”
İnternet ehliyeti kavramı olduğunu belirten ancak henüz başkanla detaylı konuşmadıklarını kaydeden Yücel, Ulaştırma Bakanlığı, BTK, RTÜK başta olmak üzere bir internet ehliyeti kavramını ve internet okur-yazarlığı interaktif eğitimini oluşturmak gerektiğini vurguluyor.
“İnternet ehliyetinden kastım, basitçe internete bağlanan insanlara opsiyonel olabilir bu, veya zorunlu olması da düşünülebilir. Nasıl trafiğe bir kişi çıkarken ehliyet aranıyorsa internete bağlanan insanlarda da en azından bir temel internete bağlanma yeterliliği ve ehliyeti aranmalı. Bu insanları zorlama ya da vaktini alma anlamında değil ama basit, eğlenceli bir interaktif eğitimle, ama anladığını da görerek, dört beş aşamalı bir interaktif eğitimle sonuçlandırılabilir. Ondan sonra ilgili kişi veya kurumların imzasıyla bir ehliyetin cihazına gönderilmesi ve insanların bilinçlenmesinin sağlanması mümkün olabilir.” diyen Yücel fikrini bu şekilde ortaya koyuyor.
İnternet ehliyeti kavramının görüşmeler sonucu onaylanıp onaylanmayacağı belirsiz. Taha Yücel’in açıklamasının tamamını haberin devamındaki videodan izleyebilirsiniz.