Ukrayna işgali nedeniyle yabancı teknolojiye erişimi kesilen Rusya, kendi çip üretim araçları için 2,54 milyar dolar harcayacak.
Rusya, çıkan son haberlere göre 2030 yılına kadar yabancı çip üretim ekipmanlarının yerini alacak sistemlerin geliştirilmesi için 2,54 milyar doların üzerinde bir bütçe ayıracak. Ülke, bu bütçeyle ithal çip üretim araçlarına bağımlılığı azaltmayı ve 28 nm seviyesinde bir çip üretmek için 110 farklı araştırma ve geliştirme projesi başlatmayı hedefliyor. Aktarıldığı kadarıyla Angstrem ve Mikron gibi Rus çip üreticileri şu anda 65 nm ve 90 nm çipler hazırlayabiliyor. Ancak bu süreçte kullanılan 400 aletin/sistemin sadece yüzde 12’si yerel olarak üretilebiliyor. Ukrayna işgali nedeniyle yabancı teknolojiye erişimi büyük oranda kısıtlanan ülkeye, gizlice sokulması gereken önemli çip üretim ekipmanlarının maliyetinin yüzde 40 ila yüzde 50 oranında arttığı söyleniyor. Bu maliyeti olabildiğince azaltmak isteyen ülkenin, çip üretimi söz konusu olduğunda güncel rekabeti yakalaması ise şu anda tamamen imkansız görünüyor.
Bu konuda Huawei tarafı da ciddi adımlar atıyor. Huawei, ABD ambargosu altında olduğundan alanın lideri ASML’den veya diğer üreticilerden özel çip/işlemci üretim makineleri satın alamıyor. İnanılmaz hassas ve pahalı olan bu makinelere erişimi olmadığı için Huawei mecburen bir kez daha içe dönüyor. Şirketin kendi çip makinelerini üretmek adına kurulan ARGE merkezine milyarlarca dolar yatırım yaptığı belirtiliyor. Nikkei’ye göre bu ARGE merkezi şu anda Şangay yakınlarında inşa ediliyor. Bu merkez ile ana hedef ise, ASML, Canon ve Nikon tarafından üretilen makinelerle rekabet edebilecek çip üretim araçları geliştirmek olarak açıklanıyor. Daha düşük “nm” seviyesinde üretim için daha gelişmiş makinelere ihtiyacı bulunan şirket, bildiğimiz kadarıyla bunun için eski ASML çalışanları da dahil olmak üzere çok sayıda tecrübeli personeli bünyesine katıyor.