Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekiliyor

26 Temmuz 2022 16:56

ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde uzun zamandır yer alan Rusya, son gelişmeler ışığında bir ayrılma tarihi verdi.

Güncelleme: Rusya’nın aşağıdaki açıklamalar sonrasında NASA’ya 2028 yılına kadar ISS’te kalacaklarını bildirdiği aktarıldı.

2024 yılı sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde bir Rus varlığı olmayacak. Yeni Roscosmos başkanı Yuri Borisov tarafından duyurulan bu gelişme, elbette alanda büyük ses getirmiş durumda. 2024 yılına kadar üstüne düşen tüm gereksinimleri yerine getireceğini aktaran Rusya, 2024 sonrasında kendi uzay istasyonuna odaklanacak, ISS’teki kozmonot varlığı da sona erecek. Süren Ukrayna işgali nedeniyle ABD başta olmak üzere birçok ülkeden büyük yaptırımlar gören ülke, buna bağlı olarak diğer alanlarda olduğu gibi uzay geleceği için de önemli kararlar alıyor.

Rusya gelecekte kendi istasyonu yanında Çin ile de ortaklık kurabilir, Çin tarafından aktif olarak kurulan uzay istasyonunun en önemli üyesi olabilir. Kaçıranlar için  Tiangong adı verilen Çin uzay istasyonu uzun zamandır gündemde ve farklı görevler ile kurulumu sürüyor. Ülkenin uzay çalışmaları için çok önemli olan Tiangong için, kısa süre önce bir kalkış da yapıldı.

Çin’de yer alan Wenchang Space Launch Site merkezli kalkışta, Long March 5B roket kullanıldı ve uzaya istasyonun tamamlanması için gereken “Wentian” adı verilen bir modül gönderildi. 13 saatlik bir yolculuk sonrasında istasyona ulaşan modül, sorunsuz olarak kenetlenme sağladı.

Bu modülün çok sayıda bilimsel ekipman, uzay yürüyüşleri için ekstra bir hava kilidi bölümü ve uyku alanına sahip olduğu da aktarılıyor. Tek parça gönderilemediği için farklı modüllerden bir araya gelen Çin uzay istasyonu, beklentilerin ötesinde bir hızla gerçek oluyor. Çin’in kendi uzay istasyonunu tamamlaması için toplam 10 farklı kalkışa ihtiyacı bulunuyor denilmiş, istasyon net olarak 2022 içerisinde bitecek açıklaması yapılmıştı.

Rusya kararı yanında bu da ilginizi çekebilir: Çok ses getiren yarı insansı robot Ameca

Paylaş