Yıllardır aktif hizmette olan Uluslararası Uzay İstasyonu ya da kısa adıyla ISS için Rusya ile bağlantı bir adım daha atıldı.
Uzun yıllardır uzayda yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), sürekli olarak uzay çöplerinin çarpma riski altında bulunuyor. Bu yüzden istasyonda şimdiye kadar çok fazla manevra yapıldı ve yörünge ufak da olsa değiştirildi. Örneğin 2021 yılında NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu için 30’dan fazla yörünge değişikliği yaptığı aktarılmıştı. Bunların üç tanesinin 2020 içerisinde yapıldığı, sonuncunun ise Çin tarafından alçak dünya yörüngesinde patlatılan Fengyun-1C uydusunun saçılan parçalarından kaçınmak için gerçekleştirildiği söylenmişti.
ISS odaklı bir yörünge değişikliği kısa süre önce yine gündeme geldi. 2021 senesinde Rusya tarafından Nudol füzesi kullanılarak 480 km yükseklikte parçalarına ayrılan Cosmos 1408 uydusundan saçılan 1.500’den fazla parça, bir kez daha soruna yol açtı. NASA, geçtiğimiz günlerde tespit edilen parçalardan kaçınmak adına ISS’in Progress 81 adı verilen iticilerini 5 dakika boyunca ateşlemek zorunda kaldı. Bu ateşleme ile yaklaşan parçalar ile ISS arasındaki mesafe açıldı, güvenli bir seviyeye geçildi.
Rusya uzayı kirletmek adına yakın zamanlı başka adımlar da attı. Örneğin geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Rusya’nın yörüngede dönen bir uyduyu patlattığı duyurmuştu. Ülkenin bu test odaklı vuruşu karadan gönderilen bir roket ile gerçekleştirdiği aktarıldı. Bu adım çok kötü karşılandı çünkü patlama sonrasında yörüngeye tam 1.500 farklı takip edilebilir parçanın saçıldığı açıklandı.
Burada en korkutucu olan ise takip edilemeyen ve inanılmaz yüksek hızda dönen ufak parçalar oldu. Bu ufak parçalar yörüngedeki diğer uydular ve ISS için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bu konuya oldukça kızgın olduklarını aktaran NASA yetkilisi, bu “sorumsuz” hamlenin sadece kendi astronotlarını değil, Rusya’nın kendi kozmonotlarını da riske attığını belirtmişti.