Küresel ısınma ile alakalı yapılan son çalışma, insanlığın ileride büyük krizlerle mücadele etmemesi için önümüzdeki on yıl içinde daha etkili adımlar atmak zorunda olduğunu gösteriyor.
Günümüzde küresel ısınma etkilerine karşı devletlerin attığı somut adımlar yok değil. 2015 yılında 195 ülkenin onayıyla kabul edilen Paris Anlaşması buna bir örnek. Bu anlaşma iklim değişikliğine karşı küresel çapta bir mücadele olarak görülüyor. Ancak son yayımlanan Birleşmiş Milletler küresel ısınma raporu, anlaşmanın tek başına yeterli olacağı görüşünde değil. Çünkü rapora göre eğer devletler on yıl içinde küresel ısınmaya karşı daha somut adımlar atmazsa insanlığı bekleyenler bunlar olacak: Ağır yiyecek kıtlıkları, artan orman yangınları ve mercan resiflerinde yaşanacak hızlı yok oluşlar… Raporda tüm bu olumsuz etkiler için yıl olarak da 2040 gösterildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En çok fakir bölgeler etkilenecek
Küresel ısınmanın giderek hızlandığını belirten rapor, gezegenin 1-2 derece daha ısınacağının da altını çiziyor. 0,5 derecelik bir ısınma bile gezegen için hiç iyi olmazken raporun belirttiği rakamlar, korkutuyor. Küresel ısınma sonrası yaşanacak felaketlerden en ağır etkiyi alacak yerlerin fakir bölgelerden olacağı paylaşıldı. Ancak küresel ısınma sonrası yaşanacak maddi olumsuzlukların zengin ülkelerin ekonomisine de ağır darbe vuracağı belirtiliyor. Rapor, ülkeleri karbonla aralarına mesafe koymaları gerekliliği üzerine uyarırken yenilebilir enerji kullanım yüzdelerini artırmalarını istiyor. Ancak bu şekilde iklim değişikliklerini eşiğin altına çekebileceğimiz öngörülüyor.
İlginizi çekebilir
NASA Güneş Görevi