Twitch, Türkiye merkezli kara para aklama konusunda gündemden düşmüyor. Ancak süreç göründüğünden çok daha büyük durumda.
Twitch, platformunu Türkiye’de neredeyse bilmeyen kalmadı. Platformu özellikle Türkiye’de gündeme getiren biliyorsunuz kara para aklama olayları.
Platformdaki bazı yayıncıların, aracı isimlerin ellerindeki çalıntı kredi kartları üzerinden gönderdiği bit’ler/ bağışlar ile çok ciddi oranda kara para akladığı ortaya çıktı. Aslında bu olaylar uzun zamandır oluyordu ancak konu ilk defa bu kadar büyük şekilde gündem oldu. Çünkü bu sefer somut veriler ortaya döküldü.
Peki bu durum sadece Twitch ile mi sınırlı? Bunun cevabı büyük bir hayır. Söylendiği ve birçok farklı kanıtlarla ispatlandığı üzere bit benzeri bağış yapılabilen diğer platformlarda da (Burada kasıtlı olarak isim vermiyoruz) benzer işler çok uzun zamandır devam ettiriliyor.
İçerik üreticilere yaklaşan kötü niyetli kişiler, çalıntı kredi kartlarından aldıkları ödemeleri büyük platformlar üzerinden geçirerek “kâğıt üzerinde temiz hale getiriyor“. Yani bu platformlar aracı olarak kullanılarak açık olarak kara para aklanıyor. Bu sürece çanak tutan içerik üreticiler de kolunu kıpırdatmadan bu temizlenen / aklanan kirli paradan pay alıyor.
Bu işin karanlık forumlarda / platformlarda yürütüldüğü, işlemler için çalıntı kredi kartı bilgilerinin satın alındığı belirtiliyor. Süreçte iletişim için Discord ve ICQ gibi platformların kullanıldığı da gösterilenler arasında.
Bunu sizlere daha önce de aktarmıştık. Kendilerine gelen teklifleri paylaşan bazı yayıncılar üzerinden öğrendiğimiz kadarıyla para aklamak isteyen kişiler, seçtikleri Twitch yayıncılarına ilk olarak “sizinle çalışmak istiyoruz, size düzenli bağış yapacağız” şeklinde yaklaşıyor. Süreç eğer yayıncı bu çalışmayı kabul ederse tam olarak şu şekilde devam ediyor:
Para aklamak isteyen kişiler, çalıntı kredi kartları üzerinden yayıncıya düzenli olarak bit gönderimi üzerinden bağış yapıyor. Bu Twitch’e girdiği zaman aklanan bağışın yani paranın yüzde 20’si yayıncıda kalıyor, yüzde 80’i ise bağışı yapan kişiye gidiyor.
Bunun karşılığında yayıncıdan sadece düzenli olarak yayın açması isteniyor. Bu sayede iki taraflı kazanım elde ediliyor ancak süreç doğal olarak tamamen illegal / yasa dışı oluyor. Süreçte para aklamayı yaptıran kadar yapan suçlu durumda bulunuyor.
Şu an para aklama yaptığı ortaya çıkan birçok farklı Twitch yayıncısı bulunuyor. Bazıları sessizliğini koruyor, bazıları iddiaların yalan olduğunu aktarıyor, bazısı ise gerçekten suçsuz yere hedef tahtasına konuyor. Çünkü daha önce de söylediğimiz gibi para aklama amacı olmadan bit temelli büyük bağışlar alan bazı yayıncılar da bulunuyor.
Sputnik’te yer alan açıklamaya göre firmanın sözcüsü, son zamanlarda Twitch topluluğunda Türkiye’deki kullanıcıların nasıl para kazandığına dair kaygıların ortaya çıktığını, ancak yasak aktivitelerde bulunan kişilere karşı gerekli önlemlerin alındığını aktardı.
Sözcü tam olarak “Twitch’te mali dolandırıcılığı engellemek ve dolandırıcılıkla mücadele etmek için düzenli olarak faaliyette bulunuyoruz, sadece eylül ayında Türkiye’deki 150 kullanıcıya yönelik olarak para kazanma araçlarını istismar ettikleri için harekete geçtik“ açıklamasını yapıyor.
Bu arada açıklamada aynı zamanda dolandırıcılık mağduru olan herkesin şirkete ulaşması gerektiği kaydedilirken yerel kanunları ya da Twitch kurallarını ihlal eden bütün kullanıcıların tespit edilmesi ve platformdan kaldırılması için sürekli çalışıldığı vurgulandı.