Şimdiye kadar çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı sonrasında Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki dev kara delik için de ilk fotoğraf geldi.
Kara delikler bilim dünyası tarafından çok uzun yıllardır biliniyor ve üzerlerinde çalışmalar yapılıyor. Ancak 2019 öncesine hiçbir kara delik fotoğrafı çekilememişti. Bu konuda bir tarih yazan bilim insanları, 2019 yılında çekilen sayfanın altında gördüğünüz ilk fotoğrafı kamuoyu ile paylaşmıştı. 40 milyar km çapıyla Dünya’dan tam üç milyon kat daha büyük olan bu dev kara delik, bilim insanları tarafından “canavar” olarak tanımlanmıştı. Bugün ise yeni bir heyecan verici adım daha atıldı ve ilk defa içinde yaşadığımız Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki dev kara deliğin oluşturulan fotoğrafı gözler önüne serildi. Direkt olarak burada Event Horizon Telescope (EHT) merkezli yayınlanan fotoğraf, ilk fotoğraf ile benzer yapıda ancak daha farklı bir oluşumu gözler önüne seriyor. Sagittarius A* olarak geçen ve Güneş’in kütlesinin kabaca 4 milyon katı kadar büyük olduğu düşünülen kara delik, aktarıldığı kadarıyla Dünya’dan 27 bin ışık yılı uzakta yer alıyor. Bu fotoğraf bilim insanlarının uzun zamandır tahmin ettiği bir gerçekliği kanıtlıyor olmasıyla tarihi önem arz ediyor.
Kara delik, astrofizikte çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisim olarak nitelendiriliyor.
Dünya’dan yaklaşık 53 milyon ışık yılı uzaktaki ilk kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 8 teleskop kullanılmıştı. Aynı ortaklık bu yeni fotoğraf için de kuruldu. Dev deliğin fotoğrafını çekme önerisini veren isim olan Radboud Üniversitesi’nden Profesör Heino Falcke, çekilen ilk kara deliğin Virgo galaksi kümesindeki M87 adlı galakside bulunduğunu belirtmişti.
Uzun yıllar boyunca bilgisayarda tasarlanan “hayali” görüntülerini gördüğümüz delikler hakkında halen birçok detay gizemini koruyor ancak teknoloji geliştikçe insanoğlunun görüş seviyesi artıyor.
Çekilen ilk kara delik fotoğrafı