reklamı kapat

POPÜLER

Samsung 3 Serisi (300V3A) incelemesi

 - Güncelleme: 03 Mart 2012 08:44

Samsung’un bilgisayarlarına isim verme şekli son bir sene içinde bir hayli değişti ve açıkçası çok da iyi oldu. HTXV8AT-SA gibi kod adlarına sahip ürün adlarının akılda kalmasının ne kadar zor olduğu malum. Herhangi bir albenisi de bulunmuyor. İlk olarak, bundan birkaç yıl öncesinden itibaren LCD televizyonlarına “xx” serisi şeklinde ismi vermeye başlayan Samsung, geçen yıl ince kasalı, hafif ve yüksek performanslı bilgisayarına 9 Serisi diyerek bilgisayarlarda da aynı yolu izlemeyi seçmişti. Ardından 7 Serisi ve şimdi de 3 Serisi geldi. Bizim bu ay yakından inceleme fırsatı bulduğumuz 13,3 inç ekranlı 3 Serisi modelin tam ismi ise 300V3A.

DAR ÇERÇEVE GENİŞ EKRAN
Adet edindiğimiz üzere bilgisayarımızın can alıcı özelliğinden bahsederek işe başlayalım; Samsung’un bu serisinden neler beklenmesi gerektiğini doğru bir şekilde ifade etmeye çalışalım. Bilgisayarın ekran çerçevesi bildiğimiz ekran çerçevelerine oranla oldukça ince. Tasarımında böyle bir yol izleyen Samsung, bu seride ekran büyüklüğünden ödün vermek zorunda olmadan kullanıcının bilgisayarını yanında taşıyabilmesini hedeflemiş. Çerçeveyi minimum ekran büyüklüğünü maksimuma çıkararak daha kompakt bir bilgisayar kullanıyor ama işteki sunumlarınızı daha geniş ekranda yapıyor, videolarınızı daha rahat bir şekilde izlemiş oluyorsunuz. Bilgisayarın sağ tarafında optik sürücü ve iki adet USB girişi var. Diğer yanda ise kulaklık ve mikrofon girişleri, VGA, Ethernet, HDMI ve ekstradan bir USB portu daha bulunuyor. Çerçevenin kenarı boyunca uzanan gümüş rengi çizgi 3 Serisine şık bir hava katmış. Klavye chiclet tarzda dizayn edilmiş ve ilginç bir bilgi – klavye tuşları dayanıklılıklarını ölçmek için 10 milyon kez teste tabi tutulmuş.

SAHNEDE SAMSUNG
İş performansa geldiğinde Samsung 3 Serisi işini şansa bırakmamış ve önlemini baştan almış. Üzerinde dahili Intel HD Graphics ünitesi dışında bir de harici bellekli NVIDIA ekran kartı bulunuyor. NVIDIA GeForce GT 520M, Intel Core i3 (2,1 GHz) işlemci, 3 GB bellek donanımın temel bileşenleri. Biz, aslında bilgisayarın öyle bir iddiası olmadığı halde elimizdeki konfigürasyon ile oturup oyun oynadık, hem de çıkan en son oyunlarından birini. Grafikleri muhteşem olan oyunu çalıştırırken mucizeler yaratmadı tabii Samsung ama oyunu kapatmamıza sebep olacak bir donma, duraklama da yaşatmadı. Oyunun grafik ayarlarından çözünürlüğünü düşürmemize bile gerek kalmadı hatta. Tabii bu sizin bilgisayarı oyun bilgisayarı niyetine gidip satın alabileceğiniz anlamına gelmesin; biz sadece performansını en kısa yoldan ifade edebilmek için bu yolu seçtik. Samsung’un kendine özgü bazı yazılımlarıyla da çeşitli fonksiyonları daha kolay kullanmanız amaçlanmış. Örneğin video izlemek istediğinizde medya oynatıcı açıldığı anda “movie color on” diye size uyarı veriyor. Samsung Control Center’a ulaşmak için fonksiyon tuşlarından biri kısayol tuşu olarak atanmış. Bu kontrol merkezinde güç yönetimi, kablosuz internet ayarları, ekran ayarları ve ses gibi farklı sekmeler altında özel ayar seçenekleri bulunuyor. Örneğin “hibrit uyku modu” cihazın uykudan uyanma süresini kısaltan bir özellik. Bahsettiğimiz kontrol merkezinden aktif hale getirilip kapatılabiliyor. Performans gerektiren bir iş yapmayacağınız durumlarda buradaki güç seçenekleri ve batarya ayarları üzerinde değişiklikler yaparak cihazın daha uzun süre açık kalmasını sağlayabiliyorsunuz. Söz gelimi ofiste o sabah yapacağınız bir sunum için harici ekran, monitör ya da projeksiyon cihazı bağlayacaksanız yine bu kontrol merkezindeki “ekran” sekmesine başvurmanız yeterli; karışık ayarlarla uğraşmanıza gerek kalmadan aradığınız fonksiyona kolayca ulaşabileceksiniz.

ARTILAR VE EKSİLER
Samsung 3 Serisi tasarım ve malzeme kullanımı olarak özel bir şey sunmuyor kullanıcıya. Plastik kullanımının yoğun olduğu ürünlerden biri. Ancak donanım olarak da ortalamanın üzerinde performans sunuyor. Bilgisayarın pil ömrü ne kadar yoğun kullandığınıza göre tabii ki farklılık göstermekle beraber maksimumda 8,5 saate çıkabiliyor. Bilgisayarla hiçbir şey yapmazsanız tabii… Tam kapasite çalıştırdığımız zaman (Wi-Fi açık, ekran parlaklığı sonda, işlemci maksimum performansta iş yükü altındayken) cihazın pili 1 saat 30 dakikada tükendi. Ancak ortalama bir kullanımda (Wi-Fi açık, ortalama performansta günlük işlerle meşgulken) cihazın pil ömrü 6 saate kadar kullanıcısını idare edebilecek kapasiteye sahip ki bu 3 Serisi cihazların öne çıkan özelliği olarak görülmeli. Güçlü bir iş bilgisayarı ya da ucundan multimedyaya da bulaşmış bir kullanıcının günlük bilgisayarı olmaya aday bu seriden, kullanıcı, pil ömrüyle fark yaratmasını bekleyecektir. 6 saate kadar çıkan pil ömrüyle de bu beklentiyi karşılayabileceğini iddia ediyor 3 Serisi. Bir eksiye karşılık bir artı kazanan 300V3A, dengede kalmayı başarıyor. Ortalama tasarıma karşı ortalamanın üzerinde performans; ultra taşınabilirlik unvanını hak edemeyen ağırlığına karşı ince ekran çerçevesi sayesinde daha küçük kasada daha büyük ekran sunması birbirini dengeliyor.

İLGİLİ HABERLER