reklamı kapat

POPÜLER

Samsung 5 serisi Ultra (530U3B-A01) incelemesi

Samsung 9 serisiyle birlikte “incelik yarışında ben de varım” demişti ancak o seri Ultrabook olarak geçmiyordu. Ultrabook adı artık bir prestij unsuru haline geldiğinden olsa gerek Samsung da dışarıda kalmak istemedi, 5 serisini üretti ve Intel’den Ultrabook tescilini aldı. 13 ve 14 inç ekran büyüklüklerine sahip iki modeli bulunan serinin büyük ekranlı modeli optik sürücüye de sahip. Ultrabook konseptinde pek alışık olmadığımız bu durumun Samsung için ne kadar önemli bir avantaj olduğu tartışılır. İncelemesini yaptığımız 5 serisi Ultrabook 13 inç ekran büyüklüğüne sahip 530U3B-A01 modeliydi. Kapağı alüminyumdan olan bilgisayarın kasasının kalan parçaları hafiflik ve dayanıklılık sağlayan fiberglastan. Samsung’un önceki tasarımlarından ders aldığını ve kaliteyi yukarı çektiğini söylemek mümkün. Yine de Macbook Air veya daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz Acer ve Asus modellerine kıyasla pek havalı değil. Kasanın tasarımı için de aynı şeyi söylemek mümkün. Bilgisayarın sağ yanında iki USB girişi ve 4’ü bir arada kart okuyucu yuvası bulunuyor. Arka kısmında herhangi bir bağlantı yer almayan 530U3B-A01’in sol yanında güç girişi, USB 3.0 girişi, HDMI çıkışı, kulaklık/mikrofon bağlantısı ve farklı yapıda bir Ethernet girişi mevcut. Samsung’un netbook’larında da gördüğümüz bu yapı, aşağı doğru açılan minik bir kapakçıktan ibaret aslında. Bu kapağı açarak yuvayı bir Ethernet bağlantısına uygun hale getiriyorsunuz. Kapalıyken de bilgisayarın ince yapısını bozmuyor. İçine baktığımızda ise ferah bir alanla karşılaşıyoruz. Numerik tuş takımı olmayan klavyenin tuşları büyük ve aralıkları yeterli. Klavyenin tek eksisi arka aydınlatmaya sahip olmayışı. 5 serisi Ultrabook’un touchpad’i de büyükçe ve rahat bir kullanım sunuyor. Gerek arayüz gerek internet üzerinde çeşitli parmak jestlerini kullanabildiğiniz touchpad, yeterince hassas.

SES VE GÖRÜNTÜ
Samsung’un 5 serisi’nde önem verdiği bir başka unsur da ekran olmuş. 13,3 inç büyüklüğündeki SuperBright ekran, kullanılan Image Enhancer teknolojisi sayesinde yüzde 40 daha fazla parlaklık sunuyor ve çok daha canlı ve parlak bir görüntü veriyor. Yansımayı önleyen yapısı sayesinde de gözleri daha az yoruyor ve gün ışığı altında dahi rahatlıkla kullanılabiliyor. Ekranın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Görüş açısı biraz kısıtlı ama nihayetinde kişisel kullanım için geliştirilen bir bilgisayar olduğundan bu pek dert değil. Parlaklık değeri 300 nit olan ekranın çözünürlüğü 1366×768 piksel. 530U3B-A01’in ses kalitesi de şaşırtıcı derecede iyi. Kasanın alt kısmına yerleştirilen sağlı sollu hoparlörler, net ve yüksek ses veriyor. Samsung’a özel Soundlive arayüzünden ekolayzır ayarlarını yaparak daha kaliteli sesler elde etmeniz de mümkün.

PERFORMANS, HIZ VE KULLANIM
Intel’in 1,6 GHz’lik i5 2467M model işlemcisiyle çalışan bilgisayarın 4 GB DDR3 RAM’i, 500 GB sabit diski ve ExpressCache olarak geçen SSD’si bulunuyor. 16 GB’lık bu SSD, bilgisayarın hızla ilişkili tüm özelliklerinin merkezinde yer alıyor. Hibrit yapı sayesinde bilgisayarın açılış ve uykudan uyanma süreleri bir hayli aşağı çekiliyor. Bu noktada Samsung’un söyledikleriyle bizim incelememiz örtüşüyor; 530U3B-A01 20 saniye gibi bir sürede açılıyor ve 2 saniyede uykudan uyanıyor. Hızlı tarama özelliği de sık ziyaret edilen sayfaların iki kat daha hızlı bir şekilde ekrana gelmesini sağlıyor. Genel anlamda bilgisayarın performansı günlük işleri halletmek, internet, multimedya içeriği ve grafikleri çok ağır olmayan oyunları oynamak için müsait. Kullanıma bağlı olarak 6,5 saate kadar çıkabilen ama genelde 5,5-6 saat arası dayanan pil de bilgisayarı fazla zorlama peşinde olmayan kullanıcılar için yeterli. Samsung 5 serisi Ultrabook, Intel’in yeni nesil teknolojilerinden olan WiDi’yi de destekliyor. WiDi sayesinde, uyumlu diğer cihazlarla ekstra bir ağ bağlantısına ihtiyaç olmadan doğrudan bağlantı kurabiliyor, dosya paylaşımı yapabiliyorsunuz.

SAMSUNG’A ÖZEL YAZILIMLAR
Samsung, 5 serisi’nde fazla abartıya kaçmamış ve kullanıcıların ihtiyacı olabilecek temel yazılımları ön yüklü olarak sunmayı tercih etmiş. Bunların haricinde bilgisayarın kullanım ve kontrolünü kolaylaştıran Samsung’a özel yazılımlar da var. Örneğin, Easy File Share ile aynı ağda olduğunuz ve bu yazılıma sahip farklı bilgisayarlarla kolayca dosya paylaşabiliyorsunuz. Easy Settings ile Windows Denetim Masası’nın karmaşasına hiç girmeden bilgisayarın tüm temel ayarlarını yapabiliyorsunuz. Başında Easy’nin geldiği bir diğer yazılım olan Easy Software Manager ile bilgisayarınızda yüklü yazılım ve sürücülerin durumunu görebiliyor, gerektiği takdirde tek tıklamayla güncellemelerini yapabiliyorsunuz. Denetim Masası’ndan bağımsız olması, bilgisayarla arası pek iyi olmayanlar için büyük avantaj sağlıyor. Değineceğimiz son yazılım ise Software Launcher. Mac’lerdeki Dock’un bir benzerini bilgisayarınızda çalıştıran yazılım, kolay bir şekilde ayar ve yazılımlara erişmek isteyenler için kullanışlı.