reklamı kapat

POPÜLER

Samsung, detaylı uyku araştırmasının sonuçlarını paylaştı

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, bugün gerçekleştirdiği detaylı uyku araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Samsung Türkiye tarafından bu hayat kalitesi özelinde önemli konuda detaylı olarak şunlar aktarıldı: “Modern dünyada, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği kolaylıkların yanı sıra yaşanılan hızlı tempo, stres ve sürekli bağlantıda olma ihtiyacı, birçok bireyin uyku düzenini ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Şehir hayatı, artan ekran kullanımı, sosyal medya kullanım düzeyinin artışı ve yoğun iş hayatı, uyku rutinleri üzerinde etkiler bırakıyor. Tüm bu faktörlerin etkisiyle, sağlıklı uyku alışkanlıklarına sahip olmak, modern yaşamın en önemli unsurlarından biri haline geldi. Günümüzde sağlıklı olmak için uykuya öncelik verenlerin sayısı giderek artıyor. Uykuya artan ilgi, Samsung Health uygulamasında gözlemlenen son trendlerden de açıkça anlaşılıyor. Samsung Health uygulamasının elde ettiği verilere göre bir yıl içinde haftada en az bir kez aktif olarak uyku takibi yapan kullanıcı sayısı, son iki yılda %182 arttı. Ancak şu soru geçerliliğini koruyor: İyi uyuyor muyuz?

Samsung, bu soruyu yanıtlamak için bugüne kadar yapılan en büyük uyku sağlığı çalışmalarından birini gerçekleştirdi. Çalışmada dünya çapındaki Samsung Health kullanıcılarının 716 milyon gecelik uyku davranışları analiz edildi. Her ne kadar kişisel uyku sağlığına olan ilgi hızla artıyor olsa da gerçek şu ki insanların gece uyku kalitesi aslında düşüş gösteriyor. Dünya, uyku ikilemiyle karşı karşıya…”

Samsung’un araştırmasının öne çıkan bulgular şu şekilde:

  • -Daha az uyku: Dünya genelindeki ortalama uyku süresi 7 saat 3 dakikadan 6 saat 59 dakikaya düşerek, National Sleep Foundation’ın önerdiği 7 saatin altına indi.
    -Verimlilikte düşüş: Endişe verici bir konu da uyku sürecinde yatakta uyanık kalma süresinin artması ve bunun da uyku verimliliğinde düşüşe yol açması. Bu da bireylerin yatakta daha fazla zaman geçirdiği ancak daha az uyuduğu anlamına geliyor. Erkeklerde düşüş eğilimini sürdüren uyku verimliliği, geçtiğimiz yıl kadınlarda da belirgin şekilde azaldı. Daha yaşlı demografik gruplar, uyku verimliliğinde daha büyük bir düşüş sergiledi. Özellikle 70 yaş üstü bireylerde 20’li yaşlardaki bireylere kıyasla neredeyse iki kat daha fazla düşüş kaydedildi. Kuzey Amerika, uyku verimliliğinde en büyük düşüşü yaşarken, Asya en düşük seviyeyi korudu. Avrupa ve Kuzey Amerika dışındaki tüm bölgelerde, uyku süresi yedi saatin altında kaydedildi.

Tutarsız uyku düzeni de uyku kalitesini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Hafta içi ve hafta sonuna ait uyku süreleri arasındaki farkı gösteren bir uyku tutarsızlığı ölçütü olan uyku yoksunluğu, dünyadaki uyku sorunlarına olumsuz bir etki sunuyor. Uyku yoksunluğu, en fazla gençler arasında görülüyor.

20’li yaşlarda olanlar 70’li yaşlarda olanların neredeyse iki katı uyku yoksunluğu çekiyor. Bu değer, gençlerde 49, yaşlılarda 29 dakika olarak ölçülüyor. Bölgelere bakıldığında, Asya, 41 dakika ile en kısa, Latin Amerika ise 47 dakika ile en uzun uyku süresine sahip. Dünya genelinde, insanlar hafta sonları ortalama 44 dakika daha fazla uyuyor.

Samsung, dünya çapında yaygın görülen uyku düzenleri hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek amacıyla, farklı uyku tiplerinin analizini yaparken bunları Uyku Hayvanı Sembolü’yle kategorize ediyor. Sekiz Uyku Hayvanı Sembolü’nün her biri, uyku süresi, tutarlılığı ve uyanık kalma süresi gibi toplu olarak uyku kalitesini etkileyen benzersiz özelliklere sahip farklı uyku düzenini temsil ediyor.

Dünya genelindeki katılımcıların üçte birini oluşturan, kullanıcıların çoğu, ilginç bir şekilde, “Gergin Penguenler” kategorisindeki uyku tarzıyla özdeşleşiyor. Bu kişiler 24-saatlik/ circadian ritimlerini sağlıklı bir şekilde korumakla birlikte uyku esnasında sık sık kesintiler yaşıyor ve bu da uyku verimliliğini düşürüyor. Bu durum, geçtiğimiz yıl boyunca gözlemlenen uyku verimliliğindeki düşüş eğilimiyle örtüşüyor.

  • -Daha yaşlı kullanıcılar, diğerlerine göre daha yüksek oranda “Temkinli Geyik” ile kategorize ediliyor. Bu da uyku süresinin daha kısa, uyanık kalma süresinin daha uzun olduğu anlamına geliyor. 70’li yaşlardaki kullanıcıların neredeyse %40’ının Uyku Hayvanı Sembolü “Temkinli Geyik” oldu. Oran, 20’li yaşlardaki kullanıcılardan neredeyse 10 kat daha fazla. Bu uyku hayvanı sembolüyle eşleşme oranı, yaş grubu arttıkça istikrarlı bir yükseliş gösteriyor.
  • -20’li yaşlardaki kişiler daha yüksek oranda “Hassas Kirpi” ile eşleşiyor ve daha büyük yaş gruplarına kıyasla “Güneşten Hoşlanmayan Köstebek” Uyku Hayvanı Sembolü’yle daha fazla kategorize ediliyor. Uyku tutarlılığı sorunu yaşayan bu kategoriler, yaş demografisi düştükçe giderek daha yaygın hale geliyor.

Uyku Hayvanı Sembolü’ne ek olarak, uyku kalitesini artırmayı amaçlayan bir dizi Uyku Koçluğu programı da bulunuyor. Sabahları yataktan hızlıca kalkmak, düzenli bir uyanma saatine sahip olmak, gün boyunca aktif kalmak ve bunlar gibi günlük alışkanlıklarda yapılacak küçük değişikliklerin daha iyi uyku kalitesiyle sonuçlanabileceği fikrine güçlü bir bağlılıkla çalışan program, kullanıcıların benzersiz hayvan uyku tipine göre özelleştirilmiş ve bir ay süren motive edici uyku koçluğu hizmetini doğrudan bileklerindeki saatten sunuyor.

Samsung, Uyku Koçluğu etkinliğini takip etmek birçok kullanıcının koçluk hizmetiyle daha yüksek Uyku Hayvanı Sembolü seviyesine geçtiğini gördü. Örneğin, 3’üncü seviyedeki “Avdaki Timsah” iseniz, 1. veya 2. seviyedeki daha yüksek bir Uyku Hayvanı Sembolü’ne geçtiğinizde, alınan koçluk hizmetinin etkili olduğu düşünülüyor.

Sonuçlara bakıldığında, uyku koçluğunun gerçekten işe yaradığı görülüyor. Daha iyi uyku alışkanlıkları edinmenin bir sonucu olarak Uyku Hayvanı Sembolü’yle eşleşmenin olumlu yönde evrimleşmesi, Uyku Koçluğunun etkili olduğunu gösteriyor.

  • -Bazı kullanıcılar Uyku Koçluğu programına ne kadar çok katılırsa uyku kalitesini de o kadar artırdı. Sadece 1 ayla yetinmeyip 2 ay koçluk alanların Uyku Hayvanı Sembolü  daha iyi yükseldi.
  • -Belirgin bir şekilde uyku yoksunluğu çeken ve kaliteli uykuya ulaşamayanları tanımlayan, en standart altı Uyku Hayvanı Sembolü “Yorgun Köpekbalığı” ile eşleşen kullanıcıların %94’ü, sadece iki aylık Uyku Koçluğuyla iyileşme kaydetti.

Uyku sağlığı, bireylerin fiziksel ve zihinsel performansları üzerinde büyük bir etkiye sahip olup, genel yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Samsung, bu konuda kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Galaxy Watch6 Serisi, kullandığı ileri teknoloji sensörleriyle kullanıcıların uyku döngülerini, REM sürelerini ve uykuda geçirdikleri süreyi detaylı bir şekilde analiz edebiliyor. Böylece bireyler, kendi uyku alışkanlıklarını derinlemesine inceleyerek hangi alanlarda iyileştirme yapmaları gerektiğini belirleyebiliyor.

Ayrıca Samsung Health platformu, kullanıcılarına kişiselleştirilmiş motivasyon önerileri sunuyor. Bu öneriler, kullanıcının geçmiş uyku verileri ve günlük aktiviteleri temel alınarak hazırlanıyor. Böylece her kullanıcı için en uygun uyku önerileri ve tavsiyeleri sunulmuş oluyor. Samsung’un sunduğu bu entegre hizmetler sayesinde, kullanıcılar uyku sağlıklarını daha bilinçli bir şekilde yönetebiliyor.”

Samsung araştırması yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli