Samsung eskiden S serisinin yeni bir versiyonunu duyurduktan bir süre sonra daha gelişmiş olan bir Note piyasaya sürerdi. Bu da Note serisini Samsung’un en tepe cihazı haline getiriyordu. Günlük kullanımda yüksek performans almak isteyenler S serisine, daha profesyonel işler yapmak isteyenler ve en yüksek güce sahip olmayı amaçlayan kullanıcılar ise Note serisine yöneliyordu. Bu sene durum biraz farklı oldu ve yeni Galaxy S6 edge+ ve Galaxy Note5 neredeyse aynı özelliklerle piyasaya sürüldü. Ancak buna rağmen ana model olan Galaxy S6 ile temel farklar bulunuyor.
Performansı değerlendirirken hem geçen yılın amiral gemisi Galaxy Note 4’ü hem de Galaxy S6’yı baz alarak farklılıklardan bahsetmemiz yerinde olacak. Galaxy Note5’te 2560×1440 piksel çözünürlüğünde ve 518 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekran yer alıyor. Yılın başlarında piyasaya sürülen Galaxy S6’da 577 ppi değerine sahip bir ekrana yer veren Samsung, yeni cihazında pil verimliliğini artırmak için böyle bir hamle yapmış.
İnsan gözünün bu kadar yüksek bir ppi değerini ve bu değerler arasındaki farkı algılaması imkansız. Yani bu düşüşte endişe verici herhangi bir yan bulunmuyor.
Samsung Galaxy Note5’te Exynos 7420 işlemciye bulunuyor. Galaxy Note 4’te ise Exynos 5433 çipsete yer verilmişti. Bu yıl Samsung’un satışa sunduğu tüm üst seviye modellerde kendine yer bulan Exynos 7420 saat hızı bakımından 5433’ten daha gelişmiş olmasının yanı sıra daha düşük voltaj gereksinimi sebebiyle güç tüketimi konusunda cimri davranıyor.
4 GB RAM
Samsung Galaxy Note5’in en büyük artılarından biri tabii ki 4 GB RAM ile birlikte gelmesi. Günümüzde 3 GB RAM’e sahip cihazlar çoğunlukta iken yavaş yavaş 4 GB’a geçişler yapılmaya başladı. Peki 4 GB RAM’in bize getirileri neler? Bilindiği üzere Android işletim sistemi konu RAM olduğunda doymak bilmeyen bir canavara dönüşüyor. Arkaplanda uygulamaları çalıştırmak, bu uygulamalar arasında hızlı geçiş yapmak ve çalıştırılan uygulamalarda yüksek performans sunmak adına RAM’in büyük bir bölümünü kullanıyor. RAM’in çok yüksek olması elbette tek başına bir anlam ifade etmiyor. İşletim sisteminin ve arayüzün donanıma göre optimize edilmiş olması önem taşıyor. Galaxy Note5’in RAM konusundaki bu yükselişi ve diğer donanımının da üst seviye olması performans konusunda soru işaretine yer bırakmıyor.
Çoklu pencere özelliğiyle aynı anda iki uygulamayı çalıştırabilen cihazda, ekrandaki her iki uygulamada aynı anda işlem yapmak isteseniz dahi herhangi bir problemle karşılaşmıyorsunuz. Aynı şekilde çoklu görev de çok daha gelişmiş bir hale gelmiş. Arka plan uygulamaları arasında hızlıca geçiş yapmak mümkün oluyor. Cihaza birçok farklı oyun yükleyerek test ettik. Bu oyunlar arasında Real Racing 3 gibi üst düzey oyunlar bulunurken aynı zamanda Angry Birds 2 gibi daha basit yapıda oyunlar da yer alıyordu. Yaptığımız testlerde bu oyunları oynarken herhangi bir performans sorunlarıyla karşılaşmadık. Zaten Galaxy Note5’in güçlü donanımından da böyle bir performans bekleniyordu ve bizleri şaşırtmadı. Aynı şekilde diğer uygulamalarda ve sosyal ağlarda gezinirken de herhangi bir sorunla karşılaşmadığımızı belirtelim.