“Samsung Galaxy Note7 skandalının sebebi Apple”

19 Eylül 2016 21:00

Samsung Galaxy Note7‘nin patlayan pil skandalından sonra internetin en sevdiği komplo teorisi bu işin arkasında Apple’ın olduğuydu. Bloomberg‘in haberine göre telefonlar gerçekten de Apple yüzünden patlıyor ancak sebep herkesin düşündüğü komplo senaryosu değil…

Samsung, bu aralar oldukça zor günler geçiriyor. Tasarım ve performansıyla kullanıcıları bir hayli etkileyen bizim de LOG olarak bugüne kadar incelediğimiz en iyi akıllı telefonlar arasında yer alan Galaxy Note7’lerin çıkışının hemen ardından pil modülünde yer alan hata yüzünden cihazların patlaması globalde bir skandala imza attı. Olay üzerine pek çok vaka kaydedildi ve yaralanma haberleri yayınlandı. Bunun üzerine hemen Galaxy Note7 satışlarını durduran Samsung aynı zamanda satmış olduğu 2,5 milyon cihazı da geri çağırdı ve kullanıcılara para iadesi veya ürün değişimi yapabileceklerini duyurdu. Geçtiğimiz hafta Samsung Electronics Amerika’nın Başkan ve COO’su Tim Baxter‘ın özür videosu da durumun vahametini açıklar nitelikteydi. Ancak herkesin aklındaki soru hala cevapsız bekliyordu: Patlayan Galaxy Note7’ler nasıl oldu da böylesine büyük bir hata fark edilmeden satışa sunuldu?

Bloomberg‘in haberine göre bu konunun sebebi Apple. Ancak Apple’ın süper gizli ajanlarının şirkete sızarak firmanın iddialı amiral gemisine komplo uygulaması değil. Her ne kadar internet rüşvet ve casusluk teorileriyle dolup taşsa da asıl sorun Samsung’un Apple lansmanı öncesi rakibini yerle bir edeyim derken işleri aceleye getirmiş olması. Yılın başlarında Güney Koreli şirketin yöneticileri, yeni nesil iPhone’ların öyle aman aman büyük bir yeniliklerle tanıtılmayacağını, küçük tasarım değişikliklerinin olacağını duymasıyla kolları sıvadı. Samsung’un rakibin önüne geçebilmesi için büyük bir potansiyel doğuran bu bilgi Galaxy Note7’nin muhteşem çıkışı ve ardından acımasız çöküşünü hazırladı.

Yeni telefonun üretimini hızlandırmaya karar veren Samsung, akıllı telefon pazarında da öne geçip çoğunluğu kendi tarafına çekme niyetindeydi. Tedarikçileri sıkıştıran Samsung, ihtiyacı olan parçaların üretimi için de tarihleri öne çekti. Kısacası firma, yeni amiral gemisinin beraberinde getirdiği onlarca yenilik ve özelliği çok kısa bir sürede tek bir gövdede toparlamak zorunda kaldı. İris tarama teknolojisi, hafifçe kıvrılmış kenarlar, ki bu kenarların edge modellere kıyasla daha az kıvrımlı olması için mühendislerin özel bir çalışma yaptığı tanıtımda belirtilmişti, daha büyük ve güçlü bir pil derken kağıt üzerinde Samsung’un Apple’ın önüne geçmesi için tüm koşullar sağlanmış gibiydi. Tabii işler pek de öyle gitmedi.

Bloomberg’in haberinde belirtildiği üzere Samsung direkt olarak iPhone yüzünden tanıtımı öne çektiğini kabul etmiyor tabii. Ancak yapılan açıklamada mobil cihaz tanıtımlarının pazarın nabzına yönelik yapıldığını eklemeden geçmiyor. İşin Kore tarafı ise biraz daha karışık. Güney Kore merkezli şirket, büyük pazar payı ve Apple’a rakip oluşuyla ülkenin de aynı zamanda gururu. İnternet üzerinde yapılan tartışma gruplarında Samsung çalışanlarından birinin durumu “küçük düşürücü” olarak nitelendirdiği belirtiliyor.

Patlama krizi aynı zamanda ciddi bir lider yoksunluğu yüzünden bu kadar sürüncemede kalmış durumda. Samsung ailesinin başındaki isim, hem elektronik hem de diğer alanlarda şirketi yöneten kişi Lee Kun-Hee‘nin 2014 yılında geçirdiği kalp krizi ardından şirket yönetimine dönmemesi ve yerine ikinci bir ismin gelmemesi yönetici pozisyonunda dev bir boşluk oluşturuyor. Varisi olan oğlu Jay Y. Lee, babasının yerine bakmasına karşın babasının unvanını alamıyor. Çünkü Kore kültürü henüz babası yaşarken Jay Y. Lee’nin şirketin başına geçmesini hoş karşılamıyor. Sonuç olarak krizi üstlenerek adam akıllı açıklama yapıp sorumluluğu üstlenecek insan boşluğu da krizin büyümesindeki etkilerden biri.

2014’te iPhone 6 Plus’ın duyurulmasıyla Samsung’un üzerindeki baskı artarken Samsung yeni Galaxy Note’unun tanıtımını da iPhone 6s’in önüne çekmişti. Samsung mühendisleri telefonu bir şekilde yetiştirirken ne yazık ki pazar payında Apple bir kez daha firmanın önüne geçmeyi başarmıştı. Aynı sorunu yeniden yaşamak istemeyen Samsung bu kez Galaxy Note7’nin tanıtımını geçtiğimiz yıla göre 10 gün daha öne çekerek, sıkışık olan üretim süresini iyiden iyiye sıkıştırdı. Üretim süresi kısalırken özelliklerin artması da yine firmanın büyük bir dezavantajıydı. Samsung’un tedarikçileri ve mühendislerinin çalışma saatlerinin iyiden iyiye esnetilmiş olması, firmanın yeni amiral gemisinin kaderini belirleyen son eksi oldu.

Samsung’da hatanın kaynağı ise hala kesinlik kazanmış değil. Pil üreticisi Samsung SDI‘ın hatası yüzünden olduğu söylenen problem, yöneticilere göre telefonun tasarımı ya da izolasyonuyla da alakalı olabilir. Firmanın işleri hızlandırıp rakibinin önüne geçme hırsının, pazarı altın tepside rakibine sunma şölenine dönüşmüş olması ise oldukça trajik.

Paylaş