Samsung Galaxy R incelemesi

11 Aralık 2011 12:26


Aklınızdan geçeni biliyoruz. Samsung’un tüm Galaxy telefonları birbirine benziyor. Samsung Galaxy R’ı ilk kez görenler onu Samsung Galaxy S II zannetti. Aslında iki telefon birbirine gerçekten çok benziyor. Samsung Galaxy R ve Galaxy S II çok benzer donanımları kullanıyor, aynı bağlantı özelliklerine sahip ve ekran çözünürlükleri aynı. Hatta farklı oldukları noktaları sıralasak daha aydınlatıcı bir inceleme yazısı olabilirdi.

TEK EKSİĞİ GORILLA GLASS
Kesinlikle ilk nesil Galaxy telefonla uzaktan yakından alakası olmayan, güzel ve şık görünen bir arka kapağı var. Ekranı 4,2 inç. Super Clear LCD ekranın çözünürlüğü ise 480×800 piksel. Samsung Galaxy S II’den tek eksiği ekranın Gorilla Glass teknolojisine sahip olmaması. Cihaz 9,5 mm’lik inceliğiyle insanın yanında taşıyıp kullanmaktan hoşlanacağı bir incelik sunuyor. Diğer Galaxy telefonlarda olduğu gibi üzerinde tuş kilidi, ses kontrolleri ve ekranın altındaki tek tuş dışında bir fiziksel tuş bulunmuyor. Android tuşları dokunmatik özellikte. Ekranın ışıkları yandığı zaman onlar da görünür hale geliyor.

FONKSİYONEL TOUCHWIZ
Samsung Galaxy R’ın işletim sistemi Android 2.3. Samsung’a ait TouchWiz arayüzünü kullanıyor. Yedi adet ana ekranı bulunan TouchWiz’in ana ekranlara kısayol ya da widget ekleme, uygulamaları klasörde toplama gibi yararlı fonksiyonları bulunuyor. Normalde, yakın zamanda çıkmış Android’li telefonlar, uygulamaları alfabetik olarak ya da kullanım sıklığına göre dizebilme özelliğine sahip. Galaxy R’da ise sadece ana ekranda değil uygulamaların göründüğü ekrandayken de bir ikona parmağınızı basılı tuttuğunuzda yerini değiştirebiliyorsunuz. Uygulama menüsünün dizilimini başka türlü değiştirmenize olanak yok. Yalnızca görünümü değiştirebilirsiniz. Ancak genel olarak arayüzün görünümü ve kullanımının kolaylık derecesi iyi bir seviyede. Galaxy S II’de de TouchWiz 4.0 sürümü kullanılıyor. Aynı onda olduğu gibi Galaxy R’da da galeride ya da tarayıcıdayken zoom yapmak için iki parmağınız ekrana basılı durumdayken telefonu eğmeniz yeterli. Geriye doğru yatırırsanız uzaklaşıyor; tam tersine kendinize doğru çekerseniz yaklaştırıyor. Ama bu özellik sadece Samsung Galaxy R’nin kendi tarayıcısında kullanılabilir. Biz hem Opera hem de Firefox tarayıcılarıyla denedik; eski usul çimdik hareketine geri döndük.

VİDEO GÖRÜŞME VE BAĞLANTILAR
Çift çekirdekli işlemci kullanan Galaxy R gücünü 1 GHz hızında ARM Cortex A9’dan alıyor. Ayrıca Tegra 2 grafik işlemciye sahip. 720p çözünürlüğe kadar video oynatabilen cihaz 5 megapiksel kamerasıyla maksimum 2560×1920 çözünürlüklü fotoğraflar çekebildiği gibi 720p video kaydı da yapabiliyor. Her zaman olduğu gibi telefon kamerasıyla kabul edilebilir kalitede fotoğraflar çekmek istiyorsanız az ışıklı ortamlardan uzak durmalısınız. Samsung Galaxy R’ın kamerası da dışarıda gayet iyi görüntüler yakalayabilirken içerde grenli ve renkleri koyu tonlarda fotoğraf sonuçları veriyor. Öndeki kamera yalnızca görüntülü konuşma uygulamalarını değil 3G üzerinden video görüşmeyi de destekliyor. 8 GB’lık dahili hafızası bulunan Galaxy R’ın RAM’i ise 1 GB. Bağlantı özellikleri arasında taşınabilir Wi-Fi ağı da bulunan cihazı kullanarak çevredeki cihazlara internet bağlantınızı paylaştırabilirsiniz. Bu özellikten aynı anda en fazla 8 cihaz yararlanabiliyor. 4 bant GSM, 3G, Bluetooth, DLNA, AGPS cihazın ana teknik özellikleri arasında yer alıyor.

KÜTÜPHANENİZ YANINIZDA
Samsung kendi arayüzünü ve bazı minik jestleri geliştirerek telefonunuzun olabildiğince “size özel” olmasını sağlıyor. Samsung kullanıcılarının, telefonlarında kendilerine özel birtakım yazılımlar da bulunuyor. Readers Hub, Social Hub, Game Hub kullanıcıların oyun, kitap, dergi, gazete ve multimedya içeriklerine kolayca ulaşmalarını sağlayan merkezler. Alışveriş yapabilir ya da ücretsiz olarak sunulan içerikleri indirebilirsiniz. Social Hub, Twitter, Facebook, LinkedIn, Windows Live gibi sosyal akışlarınızı tek merkezden kontrol edebilmenizi sağlıyor. Samsung Galaxy R’da bir Vlingo yazılımı olan sesli komutlar uygulaması da bulunuyor. Bu uygulama sadece sesli arama yapmaya yaramıyor. “Speech to Text” özelliği ile mesaj ya da e-posta yazabiliyor; Google araması yapabiliyor ya da notlar alabiliyorsunuz. Sadece söylemeniz yeterli ancak ne yazık ki yazılımın biz testini yaptığımızda henüz Türkçe desteği bulunmuyordu.

SON SÖZ
Genel performans anlamında başarılı bir model olan Samsung Galaxy R, S II’yle benzer özelliklere sahip olmasına rağmen tabii ki onun altında yer alan bir model. Daha küçük boyutlar, daha az özellik, daha düşük çözünürlük… O yüzden Samsung bu modelle Samsung Galaxy S II alamayan ama almak isteyen kullanıcılara hitap edebilir. Ama ondan çok daha ucuz olmalıydı ki alıcı bulabilsin. Aradaki fiyat farkı bu kadar az olunca açıkçası tam olarak kime hitap etmek istediği de anlaşılmıyor.

Sayfa: 1 2 3

Paylaş