Samsung Galaxy S II incelemesi

23 Haziran 2011 19:42


Samsung, uzunca bir süredir görüntüleme alanında olduğu gibi mobil iletişim dünyasında da büyük başarılara imza atıyor. Ciddi rakiplerle dolu pazarda kullanıcıları en gelişmiş ürünle buluşturmak için yarışan firmalar arasında kolayca öne çıkıyor. Apple’ın iPhone 4 ile dünya çapında yarattığı hayranlık ve yakaladığı başarının ardından Samsung’un buna bir cevap vereceği açıktı. Firma inceliği ve canlı ekranıyla dikkat çeken Galaxy S modelinin ikincisini üreterek, iPhone 4 karşısında oldukça başarılı bir alternatif sundu.

Samsung Galaxy S II, çift çekirdekli işlemciye sahip gelişmiş mobil iletişim cihazları arasında en ince olanı. Yalnızca 8,5 mm kalınlığında olan cihaz 116 gram ağırlığıyla da rakiplerinden çok daha hafif. Cihazın ön yüzü devasa boyutlarda bir ekrandan oluşuyor. Arka kapak dokulu kaymaz bir yüzeye sahip. Cihazın ilk ele alındığında verdiği his oldukça kaliteli fakat kasasının komple plastik olması sebebiyle rakipleri karşısında ufak dezavantajlara sahip. Ancak büyük ve canlı ekran bu gibi önemsiz detaylardan kolayca sıyrılmanızı sağlıyor. Samsung Galaxy S II üzerinde 4,3 inç büyüklüğünde dokunmatik bir ekran bulunuyor. Kapasitif dokunmatik teknolojisiyle çalışan ekran Super AMOLED Plus. Samsung tarafından geliştirilen bir tür LED olan Super AMOLED Plus, ekranın kendisinin bir katman inceltilmesiyle geliştirilmiş ve standart Super AMOLED modellere göre daha canlı bir görüntü sunuyor. Ayrıca görüş açısı da genişlemiş. Ekran boyutu 4 inç üzerine çıktığı zaman tek elle kullanmak oldukça zorlaşıyor. Fakat bu denli kaliteli ve büyük ekranlar sayesinde ise 7 inç gibi ara boy tabletlere gerek kalmıyor. Üstelik Galaxy S II’nin multimedya desteği paylaşım ve bağlantı özellikleri ile birleştiğinde ortaya inanılmaz bir ürün çıkmış. Dokunmatik ekranlı diğer modeller gibi Galaxy S II de sade bir tasarıma sahip. Sağ yanda güç düğmesi, sol yanda ses kontrol tuşları, üstte standart 3,5 mm ses çıkışı ve altta microUSB bağlantı noktası konumlandırılmış. Ekran altında menü, ana ekran ve geri dönüş tuşları bulunuyor. Ana ekran tuşu fiziksel, diğer ikisi dokunmatik olarak tasarlanmış.

YENİ ANDROID VE YENİ TOUCHWIZ
Samsung Galaxy S II, Android işletim sisteminin 2.3 versiyonu ile çalışıyor. Android işletim sistemi bu son versiyonunda gerçekten büyük oranda olgun bir hava çiziyor. Cihaz ayrıca Samsung tarafından özel olarak geliştirilen TouchWiz arayüzünün 4.0 versiyonunu sunan ilk model. Derinlik algısı katan animasyonlarla desteklenen yeni arayüz, pratik yenilikler sunuyor. Ana sayfalar arasında çimdik hareketi ile geçiş yapılabildiği gibi alttaki sayfa belirtecine dokunup bir süre tuttuktan sonra kaydırarak da geçebiliyorsunuz. Bu iki özelliği internetten video olarak izlemenizi tavsiye ediyoruz. Aynı parmak jestleri ana menüde de kullanılabiliyor. Bu özellikleriyle Android, TouchWiz sayesinde iOS’i kullanım anlamında geçmiş durumda. Büyük ekranda widget düzenlemeleri de daha detaylandırılmış. Örneğin galeri widget’ını dokuz farklı boyutta ayarlayabiliyorsunuz. Önceki modellerdeki kısıtlı boyutlandırma seçeneği sebebiyle bir süre sonra bu tarz widget’ları kullanmama eğilimi gerçekleşiyordu. Fakat Galaxy S II üzerinde çok uzun zaman widget’ları düzenleyerek eğlenebilirsiniz. TouchWiz 4.0 da jiroskop da kullanılıyor. Bir widget nesnesini tutup cihazı sağa sola eğerek sayfalar arasında taşıyabiliyorsunuz örneğin. Çok pratik ve eğlenceli.

YAZILIMLAR
Samsung bu son modelde birçok platformunu da hızla geliştirdiğinin sinyallerini veriyor. Galaxy S II üzerinde kitap, gazete gibi basılı yayınlara ulaşabileceğiniz Readers Hub uygulaması bulunuyor. Büyük ekranı üzerinde parmağınızla sayfa çevirerek kitap okuyabiliyorsunuz. Popüler sosyal servislerin tümünü tek ekrandan yönetmenizi sağlayan uygulama ise Social Hub. Samsung benzer şekilde müzik platformunu Music Hub ve oyun platformunu Game Hub olarak isimlendirmiş. Social Hub uygulaması dahilinde hem Exchange, Gmail gibi e-posta hesaplarınızı hem Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızı hem de Live Messenger Google Talk gibi anında mesajlaşma hesaplarınızı yönetebiliyorsunuz. Galaxy S II, ana menüde simge klasörleme özelliği de sunuyor. iOS üzerindeki kadar basit değil fakat kullanışlılık adına sorunsuz. Cihazla birlikte sunulan yazılım özellikleri -abartmıyoruz- saymakla bitmeyecek seviyede. Örneğin gelişmiş bellek panosu (clipboard) sayesinde çok daha etkin bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Galaxy S II üzerinde birden fazla şeyi panoya kopyalayabiliyorsunuz. Birkaç resim ve birkaç farklı metin bloğu kopyaladıktan sonra e-posta gönderirken panoyu açıp istediklerinizi yapıştırabiliyorsunuz. Gerçekten çok ama çok başarılı. Cihaz Adobe Flash 10.1 desteğine sahip. Tarayıcıda Flash içerikler siz dokunana kadar yüklenmiyor. Bu performans açısından çok basit bir avantaj olmuş. Çünkü çoğu zaman yüklü Flash animasyonları sayfanın tam olarak yüklenmesini geciktirdiği gibi kaydırma, yakınlaşma gibi kullanıcı komutlarına da tepkisiz kalmasına sebep oluyor. Eğer Flash içeriğini görmek istiyorsanız üzerinde düğmeye dokunmanız yeterli oluyor. Ayrıca bu sayede hangi içeriklerin Flash ile hazırlanmış olduğunu anlayabiliyor ve gereksiz reklamları da görmemiş oluyorsunuz.

► Devamı sayfa 2‘de

Sayfa: 1 2 3 4

Paylaş