MULTİMEDYA YETENEKLERİ
Artık kullanıcılar müzik dinlemek için ayrı, bir şeyler izlemek için ayrı cihaz kullanmak istemiyor. Bu da akıllı telefon üreticilerini multimedya desteği konusunda zorluyor. Tüm yeni nesil cihazlar birçok farklı ses ve görüntü formatını destekliyor ve altyazı, gelişmiş ekolayzır gibi özelliklere sahip. Yaptığımız denemelerde gördük ki Samsung Galaxy S III, multimedya performansında da fazlasıyla iddialı. Kendi medya oynatıcısı ile bütün popüler video formatlarını oynatabiliyorsunuz. 12 bin bitrate’lik Full HD Big Buck Bunny videosunda dahi en ufak bir takılma veya atlama yaşamadık. Oynatıcıda Türkçe altyazı desteği de mevcut. Üstelik altyazının içerikle aynı adı taşıması gerekmiyor, başka isimli bir altyazıyı da seçebiliyorsunuz. Altyazının boyutu ve senkronizasyonu ayarlanabiliyor. Oynatıcıda açık hava modunu seçtiğiniz takdirde ekran direkt gün ışığı altında daha rahat görünecek şekilde aydınlanıyor ve renkler daha da canlanıyor. Oynatıcının beğendiğimiz bir özelliği de “Pop up play”. Bu özellik, S III’ün oynatıcısında bir şey izlerken onu küçük ekran haline getirip ekranın köşesine almanıza ve telefonda başka işler yapmanıza izin veriyor. Yerine göre oldukça işe yaradığını söylemek lazım. Bir de televizyon reklamlarında da görmüş oluğunuzu düşündüğümüz Akıllı Bekleme özelliği var. Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde telefonun ön kamerası göz hareketlerinizi takip etmeye başlıyor. Bir süre sonra gözeriniz kapanır da sızarsanız telefon bunu anlayıp oynatmayı kesiyor ve kendini uykuya alıyor. Telefonun dahili müzikçaları da müzikseverleri memnun etmeye yetecek kadar başarılı. Zengin bir ekolayzır menüsü ile kolay ve hızlı kullanılabilen bir arayüze sahip. S III’ün çıkardığı ses büyükçe bir odayı doldurabilecek yükseklikte. Tahmin edebileceğiniz gibi basları yetersiz ama en yüksek seste dahi en ufak bir patlama, bir bozulma söz konusu değil. Telefonla birlikte gelen kulaklıklar da harici bir kulaklığa ihtiyaç duymayacağınız kadar iyi. En yüksek seste dışarıya biraz ses veriyor ama kulağı rahatsız etmiyor ve şık görünüyor.
KAMERA
Akıllı telefonlardaki kamera yarışı o derece kızıştı ki kompakt fotoğraf makinesi satın almak neredeyse gereksiz bir masraf haline geldi. Bu yarışta başı çeken pek fazla model de yok bildiğiniz üzere. Yalnızca birkaç akıllı telefon gerçekten üzerinde yazan megapiksel değerinin hakkını veren kameralara sahip. S III’ün kamerası sahip olduğu özelliklerle bunlardan biri olduğunu gösteriyor. Çektiğimiz tüm fotoğraflar canlı renklere sahip ve beklediğimiz şekilde grenden, kirlilikten uzak. Ancak bir kıyaslama yapmak gerekirse iPhone 4S ve HTC One X’in kamerası, S III’e kıyasla daha da canlı ve daha detaylı fotoğraflar çekebiliyor. S III’le çekilen fotoğrafların üzerinde sanki çok çok ince bir sis perdesi var; fotoğraflar bu nedenle biraz daha soluk görünüyor. Kameranın sahip olduğu güçlü flaş, 2-3 metrelik zifiri karanlık alanları aydınlatıp, net fotoğraflar çekmenize yardımcı oluyor. Sarsıntı önleme, GPS, metreleme özellikleri de bulunan kamera 800’e kadar çıkabilen ISO’ya sahip. Kameranın odak modları arasında otomatik, makro ve yüz algılama yer alırken çekim modları portre, manzara, spor, gece gibi birçok farklı seçenek sunuyor. Kameranın video performansı rakiplerinden geri kalmayacak kadar başarılı. Abartmış olmayalım ama sağlam bir ekipmana sahipseniz bu kamerayla rahatlıkla kısa film bile çekebilirsiniz. Son olarak, video oynatma fonksiyonunda olduğu gibi kamerada da doğrudan güneş ışığı altında görünürlüğü artırmak için özel bir seçenek olduğunu söyleyelim.
“GALAXY, AÇIL OĞLUM”
Samsung’un bazı konularda Apple’dan esinlendiği malum. Yeni Galaxy’de karşımıza çıkan S Voice da bize pek yabancı gelmedi doğrusu. Apple’ın Siri’si benzeri akıllı servis S Voice, ses komutlarıyla işlemler yapabilmenizi sağlayan bir asistan. Şayet ilgili seçeneği aktif hale getirdiyseniz, S Voice ile kilitli telefonunuzu açmanız mümkün. Telefonununuz açıkken S Voice’a ulaşmak içinse Home tuşuna iki kere art arda basmanız yeterli. Sonrasında işlevlere göre farklı İngilizce komutlar vererek S Voice’un nimetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Tabii bunun için mobil şebeke veya kablosuz ağ bağlantısına ihtiyacınız var. S Voice’la mesaj yazabiliyor, yön tarifi alabiliyor, alarm kurabiliyor, Google araması yapabiliyor, hava durumunu öğrenebiliyor, uygulama çalıştırabiliyor, tweet gönderebiliyor, müzikçaları kontrol edebiliyor ve daha birçok şeyi yapabiliyorsunuz. Siri kadar akıllı ve donanımlı olduğunu söylemek zor ama yine de yeterince işlevsel.
UYGULAMALAR, BAĞLANTILAR VE PİL
Daha önceden olduğundan biraz farklı olarak Samsung, Galaxy S III, çok daha az ön yüklü uygulamayla geliyor. Google Drive’ın kullanıma açılmasıyla eski popülerliğini bir parça yitiren Dropbox’ın 50 GB kullanım alanı sunan uygulaması da bu ön yüklü uygulamalar arasında. Google Play’in haricinde bir uygulama marketi olan Samsung Apps üzerinden gerek Samsung tarafından geliştirilen gerekse başkalarının geliştirdiği uygulamaları telefonunuza indirebiliyorsunuz. Telefonda Samsung’un internet üzerinden film ve dizi izleme servisi Samsung Smart da bulunuyor. Bu uygulama ile kimi ücretli kimi ücretsiz birçok film ve diziye telefonunuzdan erişip birkaç tıklamayla izlemeye başlayabiliyorsunuz. Çoğu yapımda Türkçe dublaj veya altyazı seçeneği sunuluyor. Galaxy S III mevcut birçok yeni mobil bağlantı ve paylaşım protokolünü destekliyor. Kies, NFC, Beam, Wi-Fi Direct ve DLNA ile farklı cihazalardaki içerikler telefonda görüntülenebiliyor veya tam tersi şekilde telefondaki içerik farklı cihazlar üzerinde oynatılabiliyor. Pek tabii ki doğrudan ve çok hızlı bir şekilde iki cihaz arasında dosya transferi gerçekleştirilebiliyor. Telefonun 2100 mAh’lik pili piyasadaki birçok üst seviye telefonun kapasitesinden fazlasını sunuyor. Ekranın güç tüketimi bir hayli fazla olsa da normal kulanımda pil, bir tam günü rahatlıkla çıkarabiliyor.
► GİRİŞ
► GÖZ ALICI EKRAN
► MULTİMEDYA YETENEKLERİ
► DETAYLAR
► PUANLAMA ve TEKNİK ÖZELLİKLER