Samsung Galaxy S7 incelemesi
PERFORMANSIN SINIRLARINI ZORLUYOR
Samsung Galaxy S7, önceki cihazlarda olduğu gibi iki farklı çipset varyasyonuyla geliyor. Snapdragon 820’li model Amerika’ya özel olarak satılırken dünyanın geri kalanına Exynos 8890’lı cihazların satışı yapılıyor. İki işlemci arasında fazla fark bulunmasa da birbirlerine göre avantajlı ve dezavantajlı olduğun noktalar yok değil. 4 çekirdekli olan Snapdragon 820, tek çekirdekte daha iyi bir performans sunuyor. Exynoss 8890 ise çok çekirdek performansında öne çıkıyor ve ayrıca internet tarayıcı performansında da gözle görülür bir fark yaratıyor. Galaxy S6’daki Exynos 7420 gibi 8 çekirdekli olan işlemci; daha yüksek saat hızı ve verimliliğiyle farkını ortaya koyuyor. 4 GB RAM ile birlikte gelen cihazın en önemli artılarından biri ise microSD kart girişinin geri gelmesi. SIM kart yuvasında yer alan kısım aracılığıyla cihazın hafızasını 200 GB’a kadar artırmak mümkün oluyor. Ancak gereken küçük bir detay bulunuyor. Galaxy S7, Marshmallow ile birlikte gelen ve harici ile dahili hafızayı birleştiren özelliği desteklemiyor. Dolayısıyla microSD karta sadece dosyalar, fotoğraflar ve videolar depolamabiliyor. Uygulamaları ise yine dahili hafızaya yüklemek gerekiyor. İçerisindeki gelişmiş donanımı soğutmak için sogutma boruları kullanan telefon, günlük kullanımda ısıyı normal degerlerde tutmayı başarıyor. Fakat işlemciye fazla yük bindiği durumlarda yine biraz ısınma hissedilebiliyor.
Real Racing 3 ve Asphalt 8 gibi gelişmiş oyunlarda bazı testler gerçekleştirdik. Bu oyunlarda beklediğimiz üzere akıcı bir performans gösteren Samsung Galaxy S7, herhangi bir yavaşlama yaşatmıyor ve iyi bir deneyim sunuyor. Ayrıca Samsung Galaxy Note5 ile karşılaştırıldığında uygulama açılışlarında da daha iyi bir performans gösteriyor. Cihazın benchmark testleri, bu başarılı performansı taçlandırıyor. Antutu’da 128.418 puan alan ciha Geekbench’te tek çekirdekte 2.109, çok çekirdekte ise 6.266 puana ulaşmayı başarıyor.
2560 x 1440 piksel çözünürlüğünde 2,5D görünümlü 5,1 inç ekranla birlikte gelen telefonun öne çıkan bir diğer özelliği ise “Daima Açık Ekran”. Bu özellik sayesinde ekran kilidi kapatılsa bile ekranda istenen bilgileri görmek mümkün oluyor. Ayarlar kısmından saatin tasarımı ayarlanabiliyor. Ayrıca istendiği takdirde takvimin gösterilmesi veya istenen bir görüntünün yüklenmesi mümkün oluyor. 1 saatte yüzde 1’den daha az pil harcayan bu özellik, pil yüzdesi yüzde 5’in altına indiğinde otomatik olarak kapatılıyor. Ekranda yanmanın (burn-in) engellenebilmesi için ekranda sürekli olarak yer alan görseller belirli zaman aralıklarıyla yer değiştiriyor. Özellik gayet başarılı olsa da özellikle bilgisayarda çalışırken veya kitap okurken telefonu masaya koyan biriyseniz bu geçişlerin dikkat dağıttığını söyleyebiliriz. Bu ani geçişler cihaza bildirim geldiği izlenimini verdiği için gözün takılması da kaçınılmaz oluyor. Ayrıca telefonla aynı odada uyuyan biriyseniz ekrandan sürekli olarak gelen ışığın da rahatsız edici olabileceğini söylemek mümkün. Cepte taşındığını önünde bulunan yakınlık sensörü sayesinde algılayabilen Galaxy S7, bu durumda daima açık ekranı kapatarak gereksiz pil harcanmasının önüne geçiyor.