reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy Tab 8.9 incelemesi

 - Güncelleme: 23 Kasım 2011 20:21

Samsung’un tabletlerdeki altın oranı arayışı sürüyor. 7 inçlik Galaxy Tab ile başlayan macera, 10,1 inçlik Galaxy Tab 10.1 ile devam etti. Markanın ülkemize gelen son tableti Galaxy Tab 8.9 ise adı üzerinde 8,9 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Sırada 7,7 inçlik bir model olduğunu da hatırlatalım. Bu kadar seçenek olmasının kötü bir şey olduğunu söylemiyoruz tabii ki. Aksine, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre alternatiflere sahip olması çok iyi. Madem konuya ekrandan girdik buradan devam edelim. Fazla iddialı gelebilir ama 8,9 inçlik ekranın şimdiye kadar kullandığımız tabletler arasındaki ideale en yakın ekran boyutu olduğunu söyleyebiliriz. 10,1 inçlikler taşımada ve kullanımda sıkıntılar yaratıyor, 7 inçlikler ise hem küçük kalıyor hem de kalınlıkları fazla oluyor. Samsung, Galaxy Tab 8.9 ile tam bunların arasını bulmuş gibi görünüyor.

İNCE KASA = AZ TUŞ, AZ BAĞLANTI NOKTASI
8,9 inç büyüklüğündeki ekran 1280×800 çözünürlük veriyor. Üstelik çözünürlüğünün ağabeyi ile aynı olması, inç başına düşen piksel sayısını artırdığı için daha kaliteli görüntüler izleyebiliyoruz. Ekranın dokunma duyarlılığı oldukça hassas. Kullanma fırsatı bulduğumuz süre içinde takılma, dokunuşları algılamama gibi ekran kaynaklı bir sorunla karşılaşmadık. Ekranın parlaklık ayarlarını değiştirmek için Dinamik, Standart ve Film adlarını taşıyan üç mod olması da çok işe yarıyor. Gelelim kasa ve tasarım detaylarına. Plastik malzemeyle kaplı 8,6 mm’lik kasanın keyifli bir his verdiğini söylemek zor. Keşke alüminyum veya daha farklı bir malzeme seçilseymiş diye düşünmeden edemiyoruz. Tabletin üzerindeki giriş-çıkışlar ve tuşlar bir hayli az. Tableti enine tuttuğunuzda üstte kalan kısımda açma/kapama tuşu, ses tuşu, kulaklık girişi ve SIM kart yuvası bulunuyor. Alt kısımda ise Samsung’a özel bağlantı girişi var. Hepsi bu. USB veya HDMI bağlantısı yok, ne yazık ki SD kart yuvası da yok. Bu da tabletin size sunduğu hafızayla yetinmeniz gerekeceği anlamına geliyor. Ses çıkışı için kullanılan iki küçük hoparlör de alt kısımdaki bağlantı girişinin iki yanında yer alıyor. Ancak bunların yüksek ve kaliteli ses verdiğini söylemek zor. Kaliteli sesle film izlemek veya müzik dinlemek isterseniz tabletle birlikte gelen kulaklık imdada yetişiyor.

TOUCHWIZ ARAYÜZÜ VE SAMSUNG’A ÖZEL JESTLER
Samsung Galaxy Tab 8.9, 1 GHz hızla çalışan çift çekirdekli ARM Cortex-A9 işlemci kullanıyor. Hız düşük görünebilir ama yaptığımız testler, tabletin birçok rakibinden çok daha yüksek değerlere çıkabildiğini gösteriyor. Ancak video oynatmada beklediğimizi bulduk diyemeyiz. Birçok tablet ve akıllı telefon testinde kullandığımız 720p, 1080p videoları Galaxy Tab 8.9 ile de denedik. Bazı formatları kendisi açamadığı gibi harici uygulamalarla açtığımızda da takılmalar ve donmalar yaşadık. Bu noktada tabletin AllShare özelliği ile istediğiniz içeriği DLNA sayesinde kablosuz olarak televizyon ekranınızda görüntülemenize izin verdiğini de ekleyelim. 1 GB RAM’i bulunan tabletin hafıza seçenekleri 16, 32 ve 64 GB olarak değişiyor. Android 3.1 Honeycomb kurulu olan cihazda Samsung’un kendine özel kullanıcı arayüzü TouchWiz bulunuyor. Bu arayüzün Android’in kendi karanlık ve iç sıkan arayüzünden göze çok daha hoş geldiğini söylemek mümkün. Özellikle ayarlar ekranının arka fonunun beyaz oluşu ve seçilen güzel ikonlar tabletin daha da kullanıcı dostu olmasını sağlıyor. Alt kısımdaki açılır menüden de çeşitli araçlara hızlıca ulaşılabiliyor. Arayüzün bir diğer güzelliği ise Samsung’un geliştirdiği özel jestler. Bir fotoğrafa veya internet sayfasına zoom yapmak istediğinizde iki elinizin birer parmağını ekrana dokundurup tableti öne arkaya yatırdığınızda yakınlaşıp uzaklaşabiliyorsunuz. Ana ekrandan bir ikonu veya widget’ı taşımak istediğnizde de ona basılı tutup sonrasında tableti sağa sola hareket ettirip ana ekranı değiştebiliyorsunuz. Hayat kurtarmaz ama pratiklik sağladıkları kesin. Tablet üzerindeki standart internet tarayıcısının performansı da oldukça iyi. Linklere ve parmak jestlerine verdiği tepkiler hızlı ve sorunsuz.

ÖN YÜKLÜ UYGULAMALAR
Samsung’a ait Social Hub, tüm sosyal hesaplarınızı tek bir noktadan yönetmenizi sağlarken, Readers Hub tabletinizdeki tüm okunabilir içeriği bir araya getiriyor. Not uygulamalarına ister klavyeyle notlar alabiliyorsunuz isterseniz de çizim yapabiliyorsunuz. Polaris Office, ofis dokümanlarını görüntülemenizi sağlıyor. Pulse ile de tüm haber kaynaklarını tek bir merkezden takip edebiliyorsunuz. Samsung’un kamera konusunda biraz cimri davrandığı bir gerçek ne yazık ki. Galaxy Tab 8.9’un arka yüzünde otofokus destekli ve LED flaşlı 3 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Tamam, tablet kameraları ile profesyonel fotoğraflar çekmek veya kısa film yarışmalarına katılmak gibi bir niyetimiz yok ama daha net fotoğraflar ve videolar elde edebilsek fena olmazmış. Sonuç olarak elimizde birçok Android’li tabletten çok daha estetik görünen ve performans olarak onlardan üstün olan bir tablet var. Eksikleri tabii ki var ama bunların sizin için ne kadar önemli olduğunu değerlendirecek olan da yine sizsiniz.

İLGİLİ HABERLER