Samsung yapay zeka araştırma merkezi ve Imperial College iş birliğinde yayınlanan yeni rapor, tek bir fotoğraf ve ses dosyasıyla resimleri konuşturuyor.
Samsung yapay zeka araştırma merkezi son dönemlerde çarpıcı işlere imza atıyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir rapor ile fotoğrafların analizi ve sonrasında onları gerçekçi videolara dönüştürmekle ilgili çalışmalarından bahsetmiştik. Söz konusu sistemde tek bir fotoğraftan dahi yüzün ana hatları belirlenebiliyor ve kişi konuşturulabiliyordu. Ancak elbette daha iyi bir sonuç için farklı açılardan fotoğrafların kullanılması öneriliyordu. O haberimizin detayına buradan ulaşabilirsiniz.
Şimdi ise Imperial College iş birliğinde yepyeni bir rapor daha yayınlandı. Buradan ulaşabileceğiniz raporda tek bir fotoğraf ve ses dosyası ile nasıl sahte videolar oluşturulabileceğini konu alıyor.
Geçmişte gördüğümüz deepfake programlarında olduğu gibi araştırmacılar makine öğrenimli sistemden besleniyor. Burada dikkat çekilen nokta ise tamamen gerçekçi bir video oluşturmak değil. Çok az veri dahi olsa sahte bir videonun rahatlıkla yaratılabileceği. Bu teknolojiyle Rasputin’e rahatlıkla Beyonce şarkısı söyletebilirsiniz örneğin.
Tek bir fotoğraf ve ses dosyasıyla ortaya etkileyici işler çıkaran araştırmada “duygu belirten” yüz ifadeleri dahi oluşturulabiliyor. Hızla gelişen yapay zeka teknolojileri giderek daha az veriyle daha etkileyici ve verimli sonuçlar doğurabiliyor. Bu da deepfake videolarının giderek artacağı ve “hemen herkesin minimum veri kullanımıyla gerçekçi videolar oluşturabileceği” bir geleceği işaret ediyor.