İlk bulunduğunda mucize gözüyle bakılan, ancak kullanımı için uygun teknik geliştirilememesi nedeniyle unutulmaya yüz tutan grafen, Samsung‘un geliştirdiği teknikle küllerinden doğacak gibi görünüyor. Bugün yapılan açıklamaya göre, Samsung grafenin kullanımına ilişkin çığır açan bir ilerleme kaydetti.
İlk defa 2004’te izole edilen ve tek bir atom genişliğinde olan grafen, esnek ve kırılmaz dokunmatik ekranlardan biyonik implantlara kadar pek çok fikrin gerçekleşmesine imkan verebilecek bir mucizevi bir malzeme. Giyilebilir teknolojinin geleceği için özel bir önem teşkil eden grafen, bugün yarı iletkenlerde kullanılan silikon malzemeden çok daha iletken, üstelik esnek olmasına rağmen çelikten daha güçlü. Samsung, Nokia ve IBM gibi bilişim sektörünün önde gelen firmaları uzun süredir grafeni kullanılabilir hale getirme yarışı içinde, ancak görünüşe bakılırsa yarıştan Samsung galip çıkacak.
Grafenden faydalanmak için bugüne kadar geliştirilen yöntemler grafenin elektriksel ve mekanik potansiyelini ortaya çıkarmak yerine azaltıyordu. Samsung ise, Sungkyunkwan Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü araştırmalarda büyük ve ince grafen levhaları üretmeyi sonunda başardığını açıkladı.
Ancak giyilebilir ekranları hemen seneye kullanmaya başlayacağımızı düşünüp heyecanlamamız boşuna olur. Zira araştırmacılar işin henüz çok başında. Yine de Samsung, aşılması gereken en büyük engelin aşıldığı ve bundan sonra yolun açık olduğu izlenimini veriyor. Bakalım süper ince ve esnek ekranlar ilk nerede ve nasıl kullanılacak.
Haberde kullanılan görseller temsilidir.