Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, gelecek için büyük bir çalışma içerisinde bulunuyor. Bunun arkasında insan beyni var.
Samsung, kısa süre önce Harvard Üniversitesi ile bir araya gelerek üzerinde çalışmaya başladıkları bir altyapıyı duyurdu.
Çok uzun vadeli bu ortaklığın arkasında yukarıda da dediğimiz gibi insan beyni yer alıyor. Süreç şimdilik açık değil ancak firma net olarak insan beyni nöronal bağlantı haritasının, geliştirilen bir nanoelektrot dizisi kullanılarak kopyalanmasını hedefliyor.
Burada firma “kopyala yapıştır” ibaresini kullanıyor çünkü insan beyninin nöronal bağlantı haritasının, Samsung’un dünya lideri olduğu üç boyutlu katı hal belleklere entegre edilmesi hedefleniyor.
Süreç genel olarak oldukça kompleks ancak amaç belli. Samsung, gelecekte direkt olarak insan beyni gibi çalışan çipler geliştirmek istiyor. Biliyorsunuz insan beyninin en önemli özelliği “öğrenebiliyor” olması.
Gelecek yapay zeka sistemleri için de öğrenebilen ve hepsinden önemlisi farklı şartlara uyum sağlayabilen ve bunun için düşük enerji isteyen altyapılar isteniyor. Bunun için de en iyi örnek insan beyni oluyor.
İnsan beyni gibi çalışan çipler için insan beynini örnek almasıyla kolay olmayan ancak mantıklı bir yolu seçen Samsung, şimdilik yolun başında bulunuyor. Ancak insan beyninin nöronal bağlantı haritasının kopyalanması için büyük adımlar atıldığı ve hali hazırda sistemler geliştirildiği aktarılıyor.
SEMI Europe Summit kapsamında Samsung, telefonlar için tam 576 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera sensörü tanıtacağını açıkladı. Bunun için verilen tarih ise tam olarak 2025 oldu.
Peki buna ihtiyaç var mı? Bunun daha önce de açıklamıştık. Fotoğraf kalitesini megapiksel değeri tek başına belirlemiyor. Ancak telefon tarafında yüksek çözünürlüğün en büyük getirisi kaliteden öte zoom oluyor. Biliyorsunuz telefonlarda fiziksel olarak yer olmadığından kayıpsız zoom seviyesi halen aşırı yüksek değil.
576 megapiksel ile “kayıpsız olarak” çok yüksek zoom seviyelerine çıkılabilir. Firmalar bu sayede daha ufak kamera / optik sistemleriyle yüksek zoom sunabilir, burada açılan boşluğa da örneğin daha büyük piller ya da farklı donanımlar koyabilirler.
2025 yılında tam 576 megapiksellik çözünürlüğü çözebilecek yeni nesil bir lens / optik çıkmazsa, Samsung süreçte Google’ın geliştirdiği buradaki yapay zeka sistemine benzer bir altyapıdan da yardım alabilir.