Ağırca bir dizüstü bilgisayar olan NP550 gayet sağlam görünüyor. Ufak tefek boyutlarda olmak gibi bir kaygı taşımadığını daha ilk bakışta anlayabileceğiniz bilgisayarın hızlı açılmak ya da çok hızlıca uykudan uyanmak gibi bir iddiası da yok. Ultrabook ve Ultrabook özentisi dizüstü bilgisayarlarla bu kadar çok iç içe olduğumuz bir dönemde bu derece “normal” bir bilgisayar görmek bizi şaşırttı. Üzerinde iki USB 2.0, iki de USB 3.0 bağlantı noktası bulunan NP550’nin birer tane de Ethernet, VGA ve HDMI çıkışı bulunuyor. Kulaklık ve mikrofon bağlantıları da standart olarak bulunan NP550’nin ön yüzünde, oldukça gizli bir kapağın altında kart okuyucusu var.
“ULTRA” NORMAL
Samsung’un Ultrabook ya da “ultra ince dizüstü bilgisayar” yapmadığı zamanlarda her zamankinden daha başarılı olduğunun bir göstergesi olan bu cihaz henüz çok yeni. Bu model iki değişik versiyonla Türkiye pazarına giriyor. Bizim test ettiğimiz model 15,6 inç 1600×900 piksel ekranlı ve Intel Core i7 işlemciliydi. Bir düşük konfigürasyonlu olanda Blu-ray sürücü yok. Yansıma yapmayan 15,6 inçlik ekran, bilgisayarın en güzel yanı belki. Blu-ray’li olan konfigürasyon diğerinden 130 dolar kadar daha pahalı. Ama eğer bu bilgisayarı beğenir ve almayı düşünürseniz Bu-ray’li olanı almalısınız çünkü yüksek çözünürlüklü içeriklerin ekrandaki yansıması muhteşem. Samsung, tasarım ve malzeme konularında taze kana ihtiyaç duysa da ekrandan kesinlikle anlıyor. Yani uzun lafın kısası, yansıma yapmayan LED ekranda sinema filmlerinden büyük keyif alacağınız garanti. Ek olarak, parlaklığı ve renkleri ideal olan cihazın JBL imzalı hoparlörleri, yüksek ses kalitesini sizinle buluşturuyor. Aşırı yüksek seslerde patlamalar çatlamalar muhakkak oluyor fakat ortalama kullanımda sizi tatmin edecek düzeyde. Klavyesinden bahsetmeden geçmeyelim. Ayrık tuş takımı gri renkli mat alüminyum alaşımlı yüzeyin üzerinde oturuyor. Son günlerde sıklıkla konuştuğumuzdan mı yoksa son dönemin trendleri bu yönde ilerlediğinden mi bilinmez; klavyenin üst sırasında eski moda F tuşlarının yerini ses, kablosuz ağ, touchpad, parlaklık, ayarlar, ikinci ekran gibi; eskiden Fn. tuşu kombinasyonu ile ulaştığımız tuşlar almış. Artık Fn. kombinasyonunu F tuşlarının fonksiyonlarına ihtiyaç duyduğunuz zaman (yani çok nadir) kullanıyorsunuz. Alt+F4, Fn. olmadan da çalışıyor; merak etmeyin.
OYNAYALIM MI?
İşlemcinin kapasitesi günlük kullanım için yetiyor da artıyor bile. Biz, birkaç programı birden çalıştırarak işlemciyi biraz zorlamak istedik ama Intel Core i7, her bir göreve ayıracak yeterli kapasiteye sahipti. İnternet üzerinden stream ile radyo dinlerken, harici sabit diskten içerik kopyaladık; aynı anda başka bir harici bellek üzerindeki Word dokümanını açıp YouTube üzerinde de HD video oynattık. Bunların yanında bir de yeni indirdiğimiz bir programın kurulumu arka planda devam etmekteydi. Üçüncü bir harici bellek içindeki JPEG dosyalarını da fotoğraf görüntüleyicide açıp, tüm klasördeki fotoğrafları görene kadar ilerledik. Evet, bunlar belki bir Photoshop değil ama bu işlemleri aynı anda yapması için zorladığımız nice bilgisyarlar kullandık, tarayıcıda yeni sekmeyi bile zamanında açamadılar. Tahmin edebileceğiniz üzere NP550’de tüm bu işlemler sırasında bir problem yaşanmadı. Tek sıkıntı Word dokümanının açılması esnasında yaşandı ama burada sorunun kaynağı işlemci değil, Microsoft’tu. Harici bellekli NVIDIA GT 630M grafik kartıyla da çok iyi işler çıkaran bilgisayar üzerinde oyun oynamayı da denedik. Görüntülerde bir sorun yoktu; bir-iki duraksama anı haricinde şikayet ettiğimiz bir durum olmadı. Oyun bilgisayarı olmadığı için özel bir soğutma sistemi ya da fan tasarımı söz konusu değil. Dolayısıyla oyun oynamak isterseniz, bitirdiğinizde fazlaca ısınmış bir NP550 ile karşılaşacaksınız. Bacaklarınızı yakmak istemiyorsanız bir masa üzerinde oyun oynayın. Ama oyun bilgisayarlarının uçuk fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu haliyle, bu bilgisayar, gayet iyi.
AKILLI PİL
Bilgisayarın kendine özel bir takım destek ve çözüm programları var. İşletim sisteminde ya da donanımsal olarak bir problemle karşılaşırsanız; ya da sadece yedek almak isterseniz, bu programları kullanabilirsiniz. Bu seviye bir ürün için bu fiyat ilk başta çokmuş gibi görünüyor ama hem oyun oynayabildiğiniz hem de yüksek işlemci gücü gerektiren görevleri rahatça yapabilen yüksek konfigürasyonlu ve Blu-ray sürücülü bilgisayarlar genelde bu civarda oluyor. Üstelik de bu modelde ses konusuna özellikle dikkat edilmiş ve JBL hoparlörlerle ses deneyimi zenginleştirilmeye çalışılmış. Filmleri kulaklıkla izler, ekran parlaklığını kısarsanız, pil ömrünü oldukça uzatırsınız. İlk başta bahsettiğimiz işlemlerin ardından bilgsayarı aynı yoğunlukta kullanmaya devam etmemiş ve yalnızca internet üzerinden müzik dinemeye devam etmiştik. Düşük pil seviyesi uyarısı çıktığında bilgisayarı açışımızın üzerinden yaklaşık 5 saat geçmişti. Ekran parlaklığı hep maksimumda; Wi-Fi da daima açık durumdaydı. Çok uzun pil ömrü beklemeyin ama en azından Samsung’un akıllı pil teknolojisi sayesinde bataryanın uzun ömürlü olduğunu bilin.