reklamı kapat

POPÜLER

Samsung NX200 incelemesi

 - Güncelleme: 16 Ocak 2012 16:14

IFA Tüketici Elektroniği Fuarı’nda deneyimleme şansını bulduğumuz 20,3 megapiksellik NX200 bu ay test merkezimizin konuğu oldu. NX100’ün yenilenen modeli olan NX200 gerek görünümüyle, gerek yüksek performansıyla serinin diğer cihazlarından ayrılarak öne çıkıyor. Yenilenen gövdesiyle NX serisinin bizce en şık modeli olan NX200, kaliteli metal kasası ve ufak gövdesiyle ilk anda beğenimizi kazandı. Güneşli bir günde bile AMOLED ekranı sayesinde parlak bir görüntü sunan NX200, gözlerinizin alışık olduğu yüksek çözünürlüklü akıllı telefon ekranlarından sonra çözünürlük anlamında biraz geri kalıyor. Yine de 641 bin noktalı ekranın kötü olduğunu söyleyemeyiz. En büyük dezavantajı bize göre hareketli olmayan yapısı. Öz portre, yüksek bina gibi ekranın farklı açılarda konumlandırılmasını gerektiren fotoğraflarda bir hayli kolaylık sağlayan hareketli ekran özelliğine maalesef NX200’de yer verilmemiş. Cihazda üç farklı menü bulunuyor. Menu tuşuna bastığınızda gelen genel bir menü, Fn tuşuna bastığınızda gelen Smart Panel ve bir de iFunction tuşuna bastığınızda ekrana gelen menü. Smart Panel, tüm ayarları yaptığımız ve en çok kullandığımız menü oldu.

FOTOĞRAF SANATÇISI
Fotoğraf konusunda oldukça başarılı olan NX200, 20,3 megapikselin hakkını veriyor. Saniyede 7 kare fotoğraf çekebilmesi sayesinde hareketli anlarda en iyi kareyi yakalamanızı sağlıyor. ISO 100-12800 ışık hassasiyeti sayesinde ISO 6400 gibi yüksek bir değerle çok düşük ışık koşullarında bile baskı kalitesinde olmasa da internette rahatlıkla kullanabileceğiniz fotoğraflar çekiyor. Açıkçası cihazın fotoğraf kalitesinden oldukça memnun kaldık. Cihazın küçük gövdesinden ödün vermemek için harici olarak kutu içeriğinde sağlanan flaş gövdenin üst kısmında bulunan hot shoe noktasından takılıyor ve vidayla sabitleniyor. Öz ellikle yüksek ışık hassasiyeti sayesinde günlük kullanımda flaşa çok da fazla ihtiyacınız olmayacağını düşünecek olursak flaşın harici olarak konumlandırılması yerinde bir karar olmuş. Cihazda bulunan sanat filtreleri de fotoğrafçılığa yeni başlayanların ilgisini çekecektir. Vignette, minyatür, balık gözü, eski film görüntüsü gibi efektlere sahip olan cihaz fotoğrafı bu efektlerle çekmenizi sağlıyor. Fotoğrafçılıkla uzun süredir ilgilenenlerin pek ilgisini çekeceğini düşünmediğimiz bir özellik. Mod tekerindeki MAGIC modunun altında filtreler haricinde bir de çerçeveler bulunuyor. Bu çerçeveler de konunuzu eski bir televizyon ekranına ya da bir dergi kapağına yerleştirerek fotoğraf çekmenizi sağlıyor ki bizce fotoğrafla ilgilenen hiç kimsenin ilgisini çekecek bir özellik değil. Bu moddayken 2 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyorsunuz. MAGIC modu için mod tekerinde yer ayrılmış olması bize pek kolaylık sağlamadı açıkçası. Cihazın diğer öne çıkan özellikleri ise panoramik ve üç boyutlu fotoğraflar çekebilmesi. HDMI ile bağlayarak 3D uyumlu televizyonlarınızda görebileceğiniz 3D fotoğrafları, 3D modundayken cihazı yatay olarak kaydırarak çekebiliyorsunuz. Panoramik fotoğrafları da dikey ya da yatay kaydırma yaparak kaydetmek mümkün.

FONKSİYONEL LENS
Samsung tarafından öne çıkarılan bir özellik ise iFunction özelliğine sahip olan lens ailesi. Daha önceki yazılarımızda etraflıca anlattığımız, bizce biraz şişirilmiş olan bu özelliği kısaca tekrar tanıtalım. Lensin üzerinde bulunan iFn tuşuna bastığınızda enstantane, odak açıklığı, akıllı filtreler, beyaz ayarı gibi pek çok değişken ayarını lensin odak halkasını çevirerek yapmanızı sağlayan bu özellik fotoğrafçılığa ilk kez bu fotoğraf makinesi ile başlayan kullanıcılar için faydalı olabilir fakat daha önce farklı bir fotoğraf makinesi kullanan fotoğrafçılar için alışması biraz zaman alan bir özellik. Maalesef daha önceden böyle bir alışkanlık edinmediğimizden olsa gerek, cihazı kullanırken bu özellik elimizin altında bulunan ve kolaylık sağlayan bir özellik gibi gelmedi. Yine de cihazın kullanımını etkilemediğinden bizce artı bir özellik olarak kalmaya devam ediyor. Lenslerin bir diğer özelliği ise kullanılmadığı zamanlarda içe katlanabilmesi. Bu sayede seyahatlerde boynunuza astığınızda ya da çantanıza koyduğunuzda çok daha az yer kaplıyor.

VİDEO PERFORMANSI
Üzerindeki video tuşu sayesinde hangi modda olursanız olun bastığınız anda video kaydetmeye başlayan NX200’ün bu özelliğini beğendik. Fotoğraf modundan video moduna geçmek ve ayar yapmak için gövdenin üst kısmında bulunan ayar tekerinden video modunu seçebiliyorsunuz. Video kaydederken otofokus motorunun sesi bir hayli yüksek duyuluyor. Bu da otofokus açıkken çekim yapmayı imkansız hale getiriyor. Daimi otomatik odaklamayı dilerseniz kapatabiliyorsunuz. Bizim tavsiyemiz odaklamayı video çekerken manuel olarak ayarlamanız. Eğer daha sonra bilgisayarda videonun kaydettiği ortam sesini kaldırıp yerine başka bir ses dosyası ekleyecekseniz tabii ki otofokus motorunun sesi sizi etkilemeyecektir. Fakat anı videolarında genellikle ortam sesi kullanıldığı için bu sesi eksi hanesine yazmak durumundayız. Stereo mikrofonu ortam sesini kaydetmede gayet başarılı. 1080p çözünürlükte Full HD video çekebilen NX200 amatör amaçlar için çekilecek videolar için yeterli.

İLGİLİ HABERLER