Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, dün hiç iyi tepkiler almadığı bir gelişme ile gündeme gelmişti. İşte bu konuda yeni bir adım var.
Samsung, dün ilk aşamada iddia olarak ortaya çıkan ancak daha sonra netleştiği kadarıyla bazı telefonlarda yüklü Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kısıyor. Bu uygulamalar için bir liste bulunuyor ve süreç dün de söylediğimiz gibi sadece oyunları kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da listede bulunuyor. Testlere göre performansı kısılan uygulamalar listesinde 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri yer almıyor.
Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık özelinde optimizasyon yapılıyor. İşte bu durum tepki çektiği ve süreçte kullanıcılara seçme şansı tanınmadığı için bugün bir geri adım atıldı. Samsung, resmî açıklama yaptı ve GOS’un uygulama / oyunlar için GPU ile CPU’yu optimize ettiğini ve yakında GOS’a bir “performans” modunun geleceğini duyurdu. Bu performansı mod açıldığı zaman telefonlar pilden daha fazla tüketecek ancak tüm performansı ortaya koyacaklar.
Bunu dün da aktarmıştık. Bu konuda bir firma daha büyük tepki çekmişi o da BBK isimlerinden OnePlus olmuştu. Kısaca hatırlamak adına OnePlus 9 ve 9 Pro, AnandTech tarafından bulunan bir durum nedeniyle Geekbench listelerinden çıkarılmıştı. AnandTech, telefonların yazılımsal olarak uygulamaya özel performans limitleri koyduğunu ortaya çıkarmıştı. Bunun arkasında kullanıcıya belli etmeden pil ömrünü artırmak ve yüksek ısıyı düşürmek yer alıyordu.
Telefonlar bazı sentetik testlerde yüksek performans veriyor ancak bu performans diğer bazı uygulamalar ve testler özelinde yazılımsal olarak kısılıyordu. Bunu kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda yaptıklarını belirten firma, bu şekilde akıcı deneyimi düşük enerji sarfiyatı ve düşük ısı ile birleştirdiklerini aktarmıştı.
Bu konuda daha sonra bir açıklama daha yapan OnePlus, belirli uygulamalara gereğinden fazla performans ayrılmadığını ve bunun gerekli de olmadığını söylemişti. Yani gerekli akıcılık sağlandığı durumda performans biraz kısılıyor, bu sayede de enerji tasarrufu elde ediliyordu.