reklamı kapat

POPÜLER

Samsung X360

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:48

Şimdiden söyleyelim ki, X360 bir ‘sistem canavarı’ değil. Yani pek çok oyunu sıkıp suyunu çıkartacak ya da sistemi yoracak türdeki pek çok programı aynı anda kusursuz şekilde çalıştıracak kadar güçlü bir sisteme sahip olan bir dizüstü bilgisayarı değil. Ancak bu X360’a sırtınızı dönmeniz için bir neden değil. Elbette az önce saydığımız gibi bir ürün arıyorsanız o başka…

FEDAKARLIK GEREK
Öncelikle şundan bahsetmeliyiz ki, ürünün hafifleme yönünde katlandığı en büyük fedakarlık, üzerinde herhangi bir optik sürücü bulundurmuyor olması. X360’ın ekran genişliğinin 13.3 boyutunda olduğunu dikkate alırsak, alışkanlıklar nedeniyle bu büyüklükteki bir dizüstünde optik sürücünün olmaması biraz garip karşılanabilir belki. Ancak eğer netbook’lara göre daha büyük bir ekran ve neredeyse aynı değerde bir ağırlık isteniyorsa, optik sürücünün olmaması göz ardı edilebilir. Samsung da bu yolu izlemiş ve X360’ı, öncelikle hafiflik isteyen kullanıcılarını dikkate alarak toplamda 1.29 kilogram ağırlığına ulaşacak şekilde tasarlamış. Evet, CD ve DVD’nin bizler için önemi büyük; ancak bu eksikliğin harici bir optik sürücüyle giderilebileceğini de hatırlatmamız gerek.

HAREKET KATAR…
Şüphesiz ki, taşınabilirliği en üst seviyeye çekilmiş bir dizüstü bilgisayarının tasarım açısından da iddialı olması gerekiyor. Zira kolay taşınabilir olmasından dolayı yanınızdan bir an bile ayırmayacağınız için, gittiğiniz her yere kolayca uyum sağlayabilmeli ve ince ve şık yapısıyla, pek çok dizüstü bilgisayarının olduğu gibi ‘durağan’ olmak yerine, ‘hareketli’ bir yapıya sahip olmalı. Dürüst olmak gerekirse, X360’ın bu konuda iyi bir yerde olduğunu düşünüyoruz. Zira hem ince hatlara sahip tasarımıyla, hem parlak piyano siyahı rengin tüm gövdeye hakim olmasıyla, hem de kapağının sırtında yer alan fırça desenli kırmızı rengin tasarıma hareket kazandırmasıyla X360, hiç de beğenilmeyecek türde tasarlanmamış doğrusu. (Ürün, farklı renk seçeneklerine de sahip.) Buna, ekranın arkaya doğru 180 dereceden fazla yatırılabildiğini ve ekran menteşelerinin ekranın açılıp kapanmasını zorlaştırmayacak sıkılıkta tasarlandığı da eklemeliyiz. Ayrıca, X360’ın tuş takımının da ayrık olarak tasarlanmış olduğunu ve tuş büyüklüklerinin de ideal olduğunu söylemeliyiz ki, tüm bunları birleştirdiğimizde ortaya hem tasarım yönünden, hem de kullanılabilirlik yönünden oldukça ideal bir ürün çıkıyor. Ayrıca, X360’ın tuş takımının bakterilerden arındırılmış olduğunu da belirtmeliyiz.

PEKİ YA, KONFİGÜRASYON?
Üzerinde 1.2. GHz Intel Core 2 Duo U9300 gibi gayet mütevazi bir işlemci bulunduran X360, ayrıca 2 GB DDR2 tipinde bellek ve 128 MB hızında Mobile Intel GMA 4500MHD ekran kartına sahip. Paylaşılabilir türdeki ekran kartının ulaşabileceği maksimum değer ise 780 MB. Sabit disk olarak da ortalama bir görüntü sunan X360, 120 GB büyüklüğünde bir disk alanına sahip. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere konfigürasyon öğeleriyle pek iddialı olmayan X360, yüksek konfigürasyon ihtiyacı olan kullanıcılara elbette ki hitap etmeyecektir. Zaten ihtiyacı bu yönde olan kullanıcılar için Samsung ailesinin diğer serilerinde pek çok ürün bulunmakta. Ancak mobil kullanım alanında taşınabilirliği ile ihtiyacınızı karşılayacağını düşündüğümüz X360, ayrıca 10 saate yakın pil ömrüne sahip olmasıyla da mobil kullanımda öncelikle düşünülecek ürünler arasında üst sıralarda yer alacaktır diye düşünüyoruz. Konfigürasyonu bir kenera bırakacak olursak, üzerinde bulundurduğu güçlü stereo hoparlörleri sayesinde iyi bir multimedya deneyimi yaşayabileceğinizi söyleyebileceğimiz X360 ayrıca bir de HDMI çıkışına sahip. Bu sayede 13.3 inçlik ekranın sınırlarını ihlal edebiliyor ve alan özgürlüğüne kavuşabiliyorsunuz.

HOŞ BİR DETAY…

X360 ile ilgili değinmek istediğimiz son nokta ise, Apple’ın dizüstü bilgisayarlarında yer verdiği ve her ne kadar küçük bir ayrıntı olsa da, oldukça hoş bir detay olduğunu düşündüğümüz pil göstergesinin X360’ta da karşımıza çıkmış olması. X360’ın altında, batarya bölümünün yanında yer alan bu pil göstergesi, üzerindeki minik tuşa dokunduğunuzda X360’ın pil ömrünü gösteriyor. Ancak başka bir yere konumlandırılsa daha iyi olurmuş doğrusu.

180 DERECE

X360’ın ekranını arkaya doğru 180 dereceden fazla yatırabiliyorsunuz

PARMAK İZİ OKUYUCUSU

Parmak izi okuyucusu sayesinde verileriniz güvende

KIŞKIRTICI TASARIM

X360’ın sırtı fırça desenli kırmızı renk ile oldukça kışkırtıcı

HDMI BAĞLANTISI

Üzerinde HDMI bağlantısı bulunan X360, ayrıca 3 adet USB girişine sahip

RENK SEÇENEĞİ

X360, farklı zevkler için farklı renk seçenekleri sunuyor

KONFORLU TUŞ TAKIMI


Tuşlar arasında boşluk bırakılmış olması kullanıma konfor katıyor

PUANLAMA
-5YILDIZ-

ARTILAR
Hafifliği, kullanım kolaylığı, uzun pil ömrü, HDMI çıkışı, bakterilerden arındırılmış kullanımı rahat tuş takımı, hoparlörleri.

EKSİLER
Konfigürasyon öğeleri biraz daha iyi olabilirdi, ekran yansıması ve gövdenin parmak izi tutması.

SONUÇ
Taşınabilirliğe ve görsel meziyete önem gösterilerek geliştirilmiş olan X360, gerek uzun pil ömrüyle, gerek hafifliğiyle, gerekse de tasarımıyla iki alanda da dikkat çekiyor. Ayrıca, ürünün üzerinde parmak izi okuyucusu da var.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• Intel Core 2 Duo U9300 1.2 GHz

Ekran
• 13.3 inç LED WXGA (1280×800)

Ekran Kartı
• 128 MB Mobile Intel GMA 4500MHD

Bellek
• 2 GB DDR2

Sabit Disk
• 120 GB

Optik Sürücü
• Yok

Bağlantılar
• USB (3 adet), HDMI
• Bluetooth, Wireless, Ethernet
• Audio, Microphone, VGA, ExpressCard
• 7’si bir arada kart okuyucu

Ses Çıkışı
• Stereo hoparlörler

Pil Ömrü
• Yaklaşık 10 saat

Boyutlar
• 311 x 228 16.5 – 30.9 mm

Ağırlık
• 1.29 kilogram