Sanal gerçeklik gözlüklerinin yaygınlaşacağı, uygun fiyatlı olacağı, oyun içeriği anlamında çok daha zengin seçeneklere kavuşacağı günleri iple çekiyoruz. Fakat geçtiğimiz haftalarda sanal gerçeklik gözlüklerinin sadece son tüketiciye yönelik bir eğlence ögesi olmaktan çok daha fazlası olduğunu hatırlatacak bir gelişme yaşandı. Fransa’da bir beyin cerrahı, beyindeki kanserli tümörü aldığı ameliyat sırasında hastasının gözüne taktığı sanal gerçeklik gözlüğünün nimetlerinden yararlandı.
Fransa’daki Angers hastanesinde çalışan beyin cerrahı Philippe Menei, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde hasta için yaratılan sanal ortamdan yararlanarak, hastanın beyin fonksiyonlarıyla ilişkili belli başlı alanları ve bağlantıları saptayabildiklerini belirtiyor. İnsan beyni hissiz olduğu için hastanın uyanık ve kendinde olduğu bu tip beyin ameliyatları on yıldan fazladır yapılmakta. Fakat sanal gerçeklik gözlüğünü ameliyat esnasında kullanarak hastanın gördükleri ve duyduklarıyla beyindeki görme, hareket veya konuşma merkezlerini şimdiye kadar olmadığı kadar kolay kontrol edebilen Menei’nin bu yöntemi, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Bahsi geçen beyin ameliyatında, hastanın beyninde görmeyle ilgili olan bölümdeki agresif bir tümörü alan doktorlar, hastanın takmakta olduğu sanal gerçeklik gözlüğüne gönderilen görüntülere verilen tepkilerden yararlanarak görme merkezini etkilemeden ameliyatı tamamlamış. Tıp alanında fonksiyonelliğini kanıtlayan sanal gerçeklik gözlüklerini Menei ve ekibi, önümüzdeki aylarda başka operasyonlarında da kullanacaklarını belirtiyor.