Alanlar arası ortak çalışmalar, sanal gerçeklik teknolojisini bir seviye daha yukarı çıkarıyor. Vücudunuzun olmayan nesneleri hissetmesi mümkün.
Sanal gerçeklik teknolojisinin son dönemde kat ettiği ilerlemeyle beraber, araştırmacılar ve geliştiricilerin bu alandaki çalışmaları da arttı. Sanal gerçeklik gözlüğünü taktığınız anda bambaşka bir dünyayı deneyimleme düşüncesi her ne kadar etkileyici olsa da, günün sonunda gördüklerinizi fiziksel olarak hissedemediğiniz için deneyim “yarım” kalıyor gibiydi. Ancak işleri biraz daha gerçekçi hale getirmenin bir yolu olabilir.
Alman Hasso-Plattner Enstitüsünün Human-Computer Interaction (HCI) laboratuvarında gerçekleştirilen araştırma fiziksel terapilerden ilham alıyor. Fiziksel terapilerde gerçekleştirilen transkutanöz elektriksel sinir stimulasyonu (TENS) kasların hareketlerini uyarmak için deri üstünden elektrik gönderiyor. Sanal gerçeklik için de bu sistemi kullanan HCI, duvara çarpma, ağır bir nesneyi kaldırma ya da nesneleri itme hissini yaratmak için bu sistemi kullanıyor. Elektrodlar kulanıcının derisinin üstüne yerleştiriliyor ve deneyim sırasında gerekli noktalarda kullanıcının kasları uyarılıyor.
Daha gerçekçi bir deneyim sunan bu sistemin geniş çaplı kullanımı ise akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Sanal gerçeklik teknolojisinin hala herkes tarafından erişilebilir olmamasının yanı sıra böyle karmaşık eklemelerle maliyet de artıyor. Öte yandan eğitim, sağlık gibi alanlarda çok daha gerçekçi deneyimler için böyle bir sistemin varlığı heyecan verici.