reklamı kapat

POPÜLER

yapay zekâ

Sanat ve fotoğraf dünyasında “yapay zekâ” merkezli sistemlerin sonuçları yasaklanıyor

 - Güncelleme: 22 Eylül 2022 10:29

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sistemi DALL-E ve benzeri sistemler sanat ve fotoğraf dünyasında tepki çekiyor.

Son dönemde birçok farklı rakip kazanan OpenAI imzalı DALL-E teknolojisi, gelişmesini sürdürüyor. Hâkim olmayanlar için bu sistem yazılan basit cümleleri gerçekçi tasarımlar / çizimler / fotoğraflar haline getirebiliyor. Uzun zamandır üzerinde geliştirme yapılan ve son aşamada çok gerçekçi sonuçlar çıkarabilir hale gelen sistem, belirli fotoğraflar üzerine obje ekleyebilecek ya da fotoğraflardaki kişilerin yüzlerini değiştirebilecek kapasiteye de sahip. Sistem girilen cümleler için sadece bir fotoğraf sonucu vermekle de yetinmiyor. Kişilerin karşısına birçok farklı varyasyon getirebiliyor.

Bu ve benzer sistemler, etkileyici sonuçlar sunuyor olmalarına rağmen bazı konularda tepki de topluyor. Hatta bu sistemlerin ürettiği sonuçlar / çıktılar için ciddi yasaklamalar da gelmeye başladı. Bu konuda en son adımı dünya stok fotoğraf devlerinden Getty Images attı. Şirket yapay zekâ sistemleri ile üretilen içerikleri platforma girişini yasakladı. Direkt olarak bir duyuru geçilmiyor ancak Shutterstock firmasının da benzer bir kararı uygulamaya başladığı söyleniyor.

Artık kişiler Stable Diffusion, DALL-E ve Midjourney sistemleri üzerinde hazırlanan içerikleri Getty Images koyup satamıyor. Getty Images, sürecin özellikle yasal kısmından endişe ettiği için bu adımı atıyor. Yukarıdaki yapay zekâ sistemleri, direkt olarak gerçek fotoğraflar ve tasarımlar ile eğitiliyor. İşte tam olarak bundan endişe eden firma, konuda şu açıklamayı yapıyor:

“Bu modellerden elde edilen çıktıların telif haklarıyla ilgili açık sorular var ve modelleri eğitmek için kullanılan görüntü ile meta verilerle ilgili olarak ele alınmamış hak sorunları bulunuyor.” Firma açık olarak gelecekte açılabilecek potansiyel telif davaları için kapıyı şimdiden kapatma yolunu tercih ediyor.

Bir açıklamaya göre bu sistemlerde kullanılan veri setlerinde milyonlarca telif hakkıyla korunan fotoğraf yer alıyor. Ancak bundan kimsenin haberi bulunmuyor. Firmaların çoğu eğitim sürecinde kullanılan görselleri Google üzerinden yani milyonlarca internet sitesinden çekiyor.

Bu arada sürecin farklı bir tarafı daha bulunuyor. Örneğin sanat ve tasarım odaklı platformlardan FurAffinity de yapay zekâ imzalı görselleri yasaklama kararı aldı. FurAffinity, bu adımı Getty Images’ten farklı olarak gerçek sanatçıları korumak için attı. 

Yapay zekâ ve makine öğrenimi uygulamaları (DALL-E, Craiyon vb.), içerik oluşturmak için diğer sanatçıların çalışmalarını örnekliyor diyen FurAffinity sözcüsü, bu açıdan gerçek sanatçıları ve onların gerçek eserlerini korumak istediklerini aktarıyor.

Süreç fotoğrafçılar için de geçerli. Örneğin etkileyici bir manzara fotoğrafı için çoğu zaman kilometrelerce yol yürünmesi, doğru zamanın ayarlanması ve fotoğrafın bilgisayarda saatlerce işlenmesi gerekiyor. Yeni nesil sistemler ise bir manzara fotoğrafını, sürece gerçekten emek vermiş fotoğrafçıların fotoğraflarından öğrendiği veriler ile saniyeler içerisinde üretebiliyor. Fotoğrafçılar, gerçek fotoğraflar ile bu sanal fotoğrafların yan yana satılmasını kesinlikle istemiyor.

Yapay zekâ sistemleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

İLGİLİ HABERLER