Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, elektrikli otomobil konusunda Avrupa ülkelerini bile geride bırakmaya hazırlanıyor.
Elektrikli otomobil projeleri ülkeler için de adeta bir yarışa dönüştü. Otomobil pazarındaki paylarını büyültmek isteyen firmalar, hükümetler ile yaptıkları anlaşmalar ile büyük kotalı satışlara imza atıyor. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri fosil yakıtların günden güne tükenmesi ve yine fosil yakıtlara bağlı olarak artan çevre kirliliği. Hindistan bu iki durumu da zirvede yaşayan ülkelerden biri. Halkın çoğu yoksulluk yüzünden çok küçük araçları veya motosikletleri tercih ediyor. Ayrıca Dünya’nın en kirli 10 şehrinden 7’si Hindistan topraklarında. Şaşırmamak gerek. Tam da bu noktada Hindistan’nın geleceği için çevreci otomobiller devreye giriyor. Niti Aayog adında Hint düşünce kuruluşu, 2030 yılında ülke genelinde sadece elektrikli otomobil satılması gerektiğini söylüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elektrikli otomobil modelleri öncesinde otobüsler hizmete girdi bile
Ortaya koyulan bu proje, Colorado merkezli Rocky Mountain Enstitüsü Aayog ve Basalt tarafından ortak bir çalışmanın eseri olarak gündeme gelmiş. Projenin verileri ise oldukça çarpıcı. Eğer Hindistan 2030 yılından itibaren sadece çevreci veya elektrikli araçlar kullanırsa, karayolu taşımacılığından kaynaklanan karbondiyoksit emisyonu yüzde 37 azalabilir. Ülkelerini daha temiz bir yer yapmak isteyen Hint yetkililer de bu projeye olumlu bakıyor. Son yıllarda yapılan çevreci araç tanıtımlarına devlet tarafından teşvik sağlanıyor. Ayrıca Haydarabad şehrinde çevreci otobüsler de kullanılıyor. Ancak uzmanlar ülkenin nüfusuna ve ihtiyaçlarına bakıldığında yeterli elektrikli araç üretiminin oldukça zor olacağını söylüyor.