SEAT tarafından özel olarak geliştirilmiş test ortamında yürütülen süreçte, pek çok farklı sürüş koşulu koltuklara uygulanıyor.
Volkswagen grubunda gelişimini her geçen yıl bir adım ileriye götürerek dikkat çeken SEAT, ürün gamındaki çeşitlilikle de ihtiyaçlara cevap veriyor. Yeni jenerasyon Leon üzerinden 2019 itibarıyla önemli bir dönüşüm evresine de girecek olan İspanya merkezli markanın, tamamlayıcı niteliği taşıyan geliştirmeleri de devam ediyor. Bu bağlam da otomobillerinde yer verilen koltuklar, üretim öncesi dayanıklılık ve konfor seviyesi analizi için birçok zorlu testten geçiriliyor. Çalışmaların detaylarına bakıldığında kumaşlar ve süngerlerdeki potansiyel aşınmayı değerlendirmek için 6.000’i bulan denemeler yapıldığını görüyoruz. Bir makine 22.000 sürtünme hareketi gerçekleştirerek, 100 kilogram üzerinde ağırlığa sahip bir kişinin günlük hareketlerini canlandırıyor ve bu sayede koltuğun performansı test ediliyor. Her bir otomobil koltuğunun üç yıllık geliştirme sürecinde test edildiği en zorlu beş aşamanın varlığı da söz konusu.
Testlerdeki kademeler
Farklı boylara ve beden yapılarına sahip erkekler ve kadınlardan oluşan profesyonel bir test ekibi, bir hafta boyunca araca 6.000 defa girip çıkıyor. Her test personeli, bir koltuğun 5 yıl boyunca dayandığı etkileri canlandırmak için bu işlemi günde 700 kere yapıyor. Test personeli arka ceplerinde metal düğmeli veya sert dikişli kot pantolon giyerek koltuğa otuyor. Bunu yaparken amaç, kullanılacak koltuğun üzerinde oturan her türlü sürücüye uyum sağlaması gereken sünger ve kumaşın dayanıklı olduğundan emin olmak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Program kapsamında yapılan bir başka test ise bir koltukta çok sayıda sürtünme hareketinin uygulanması. Bu test ile laboratuvar ortamında, 3 hafta boyunca bir makine günün 24 saati 22 bin sürtünme döngüsü gerçekleştirerek, 100 kilogram üzerinde ağırlığa sahip bir kişinin günlük hareketlerini canlandırıyor. Testin ardından, koltuğun performansının değerlendirilmesi ve hala aynı görüntüye ve özelliklere sahip olup olmadığı kontrol ediliyor. Engebeli yüzeylerdeki sürüş koşullarını canlandırmak içinse bir kabinde şiddetli olarak sarsılıyor. 225 saat boyunca süren bu test, aracın 300 bin km mesafeye kadar normal kullanımını canlandırılıyor. Test, sırasında araç 80 °C ila -35 °C arasında değişen sıcaklıklara maruz bırakılıyor. Bu çalışmalar, aracın özelliklerinin değişmediğinden ve herhangi bir hasar oluşmadığından emin olmak için yapılıyor.
Ortam sıcaklığının -20 °C olduğu bir salonda, bir mühendis SEAT Arona’nın ısıtmalı koltuğunun performansını değerlendiriyor. Konforlu bir sıcaklığa 3 dakika içinde ulaşıldığını doğrulamak için termografik kamera kullanıyor. 15 dakika sonra, 40 °C sıcaklığa ulaşılıyor. Isı haritası ile aynı zamanda ısının tüm yüzeye eşit bir şekilde dağıtıldığı da gözlemleniyor ve bu da sürücünün konforunun artırılmasına katkıda bulunuyor.