NFT kavramını son dönemde gündeme getiren isim Cem Yılmaz olmuştu. Bu alanda Selçuk Erdem de büyük bir adım attı. İşte detaylar;
Türkiye’nin öne çıkan isimlerinden Cem Yılmaz, biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda kendi yaptığı çizimlerini NFT olarak OpenSea üzerinde satmaya başladı. Buradan ulaşabileceğiniz sayfa başta dört tane, daha sonra ise çok sayıda içerik eklendi.
Eski bir karikatürist olarak çizim yeteneği oldukça iyi olan Yılmaz’ın satışa çıkardığı ilk NFT’ler en son yaklaşık 160 bin TL‘ye satılmıştı. Şimdi ise bu konuda daha büyük bir haber geldi.
Ünlü karikatürist Selçuk Erdem ve Alemşah Öztürk’ün ilk NFT projesi olan Fluffy Polar Bears merkezli satışlarda istenmeyen bir durum yaşandı. Engin Gedik’in Twitter’da aktardığı kadarıyla dün gece satışa açılan NFT’ler sadece 5 saniyede botların saldırısı sonucu satıldı. 10 bin adet çıkan karakterlerin yaklaşık 326 dolardan satıldığı Gedik tarafından verilen bilgiler arasında yer alıyor. Bu satışın toplamı ise şimdilik tam 3,2 milyon dolar para ediyor.
Bu bot saldırısı nedeniyle Erdem’den NFT almak isteyen insanların hüsrana uğradığını aktaran Gedik, Twitter’dan Selçuk Erdem’in duruma verdiği cevabını da yayınladı. Kötü bir çıkış oldu diyen Selçuk Erdem, süreçte kötü niyet ya da bir dolandırıcılık olmadığını belirtiyor. Yaşanan durumun teknik bir hatadan ya da açıktan kaynakladığı düşünülüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Selçuk Erdem tarafından gündemde büyük ses getiren NFT tam olarak nedir?
Kısaca üzerinden geçersek NFT ya da açılımıyla “non-fungible tokens / eşsiz token”, Binance Academy tarafından tam olarak şu şekilde tanımlanıyor: “Eşsiz token (NFT) blockchain üzerinde benzersiz bir varlığı temsil eden kriptografik bir token türüdür.
NFT’ler dijital varlıklar ya da gerçek dünya varlıklarının tokenlaştırılmış versiyonları olabilir. NFT’ler birbirlerinin yerine geçemediği için dijital dünya dahilinde orijinallik ve mülkiyet ispatı olarak kullanılabilir.”
NFT ile kişiler şarkıların, fotoğrafların, tasarım çalışmalarının ve hatta GIF gibi animasyonların dahi dijital sahipliğini alabiliyor ya da satabiliyor.
Bu sistemde sanatçılar eserlerinin bir sonraki satışları üzerinden de gelir elde edebiliyor ve bu gerçekten çok güzel görünüyor. Yani eser sahibi eserinin satıyor ancak sahipliğini koruyor.