Doğanın en ilgi çekici canlılarından birisi olan sinek kuşu saniyede 80 kadar kanat çırpabiliyor ve bir yöne doğru uçabiliyor. Bundan ilham alan bilim insanları aynı prensibe dayanan yapay zeka destekli bir robot kuş ürettiler.
Bilim insanları doğanın harikalarından ilham almaya devam ediyor. Şimdi ise kanatlarını 80 kat hızda çırparken aynı yönde hareket edebilen sinek kuşlarına benzer yapay zeka destekli bir robot kuş tasarlandı. Kuşun çalışma prensibinde sinek kuşunun kanat çırpışı ve denge sistemi yer alıyor. Üretilen bu robot kuş, gizli görevlerde ve arama kurtarma çalışmalarında da kullanılabilecek. Purdue Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen robot, sinek kuşu simülasyonlarının temel prensiplerine dayanan ve çırpma hareketlerini öğrenen bir algoritmaya, yapay zekaya sahip. Araştırmacılar, bu kuşların uçma prensiplerini dronelar için uyarlamak ve bu yetenekleri sinek kuşunun yeteneklerini kullanarak geliştirmeyi başardılar ve sinek kuşunun kanat çırpma ve uçma şeklini makine öğrenmesini kullanarak bu robotu oluşturdular.
Bilim dünyasının yıllardır ilgisini çeken sinek kuşlarının kanat çırpma hızlarını detaylı görebilmek içinse özel kameraların kullanılması gerekiyor. Sinek kuşları geriye doğru da uçabiliyor ve dikey yönde çok rahat yükselebiliyorlar. Bu özellikleri sayesinde sinek kuşları, bilim dünyasının her zaman dikkatini çekmeyi başarıyor. Bu prensibe dayanan yapay zekalı özel robot, sinek kuşlarının hareketlerinin simüle edilmesiyle, bu kuşlar gibi uçmayı öğreniyor.
Robot kuşun gövdesi 3 boyutlu yazıcı yardımıyla basılarak oluşturuldu. 3 boyutlu yazıcıyla oluşturulduğu ve hafif materyaller kullanıldığı için toplam ağırlı 12 gram olarak kalan robot kuşun, özel görevlerde kullanılabileceği kaydedildi. Robot, verimli bir şekilde hareket etmeyi öğrenmenin yanı sıra, yüzeye dokunarak bulundukları ortamları da algılayabiliyor.
Purdue Üniversitesi Makine Mühendisliği Doçenti Xinyan Deng, “Robot, çevresini görmeden temelde bir harita yaratabilir” dedi. “Bu, robotun karanlık bir yerde kurbanları aradığı bir durumda yararlı olabilir ve robota görme yeteneği verdiğimizde hem daha az sensör kullanırız hem de görüntü daha kaliteli olur”. Robotun prensiplerine ait makale de ayrıntıları açıklanan robotun, açık kaynaklı simülasyonları ise GitHub’da yayınlandı.