Sıradan bir metin içine şifreli mesaj gizleyen algoritma [Video]

12 Nisan 2018 12:00

Columbia Üniversitesi yayınladıkları yeni çalışmayla beraber metin şifrelemek için alternatif bir yol sunuyor. Söz konusu şifreleme işlemini gerçekleştiren algoritma, normal görünümlü bir yazıya şifreli mesajı kodluyor.

Şifreli mesaj oluşturmak için pek çok farklı yöntem bulunuyor. Ancak Columbia Üniversitesi’nin yeni çalışması hem akılcı bir algoritma kullanıyor hem de bu işlemi hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. FontCode ismi verilen bu çalışma sık kullanılan standart fontlardan Times New Roman ya da Helvatica gibi fontların yapısını gözün algılayamayacağı şekilde bozuyor. Her bir harfin 52 farklı versiyonunu yaratan sistemde harfler numaralarla şifreleniyor. Daha sonra bu şifrelenmiş harfler metnin farklı yerlerine dağıtılarak gizli mesaj işleniyor.

Kamera ile okuma

Şifreli mesajları okumak için yapılması gereken tek şeyse ona göre yazılmış olan akıllı telefon uygulamasını kullanmak. Telefonun kamerasından yararlanan bu uygulama dijital ya da basılı metni tarıyor ve içinde gizlenmiş olan mesajı açığa çıkarıyor. Hazırlanan videoda söz konusu uygulamanın masaüstü versiyonunun da bulunduğu görünüyor. Dijital belgelerdeki şifreler bu yöntemle çözülebiliyor. “FontCode: Embedding Information in Text Documents using Glyph Perturbation” olarak isimlendirilen proje bu yılın ilerleyen dönemlerinde SIGGRAPH 2018 (Special Interest Group on Computer Graphics and Interactive Techniques) konferansında sunulacak. Sistemin çalışma mantığını haberin devamında yer alan videoda izleyebilirsiniz.

Video

Paylaş