Her yıl yüzlerce teknoloji firması toplamda milyonlarca cihaz üretip piyasaya sürüyor. İlk çıktığı zaman havalı ve popüler olan cihazlar zaman içerisinde eskiyor ve popülerliğini yitiriyor. Bunun sonucunda ise dev bir teknoloji çöplüğü oluşuyor. Öyle ki, 2018 yılında elektronik çöplüğün 50 milyon tona ulaşması bekleniyor. Geliştirilen bu yeni cihazlar ise kolayca çözünebilen yapısıyla bu çöplüklerin önüne geçmeyi hedefliyor.
Stanford Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği giyilebilir cihaz, hafifliği ve sirke içerisinde çözülebilmesiyle dikkat çekiyor. Dünyanın en hafif ve en ince cihazlarından biri olarak gösterilen bu cihazın geliştirilebilmesi için dövme yapmak için kullanılan mürekkebin kullanıldığı ifade ediliyor. Ayrıca bitkilerden üretilen oldukça ince bir filmin de bu cihazın yapımında kullanıldığı dile getiriliyor. Üzerinde demir ve alüminyumdan yapılan elektrotların bulunduğu cihaz, sirke ve hatta sirkeden daha az asitli olan sıvıların içerisinde bile 30 gün içerisinde tamamen çözünerek yok oluyor.
Bu teknolojinin hassas bilgilerin edinildikten sonra silinebilmesi için kullanılacağı söyleniyor. Ayrıca medikal cihazların vücuda yerleştirilmesinde, biyosensörlerde ve deri üzeri protezlerinde bu teknolojiden faydalanabileceği söyleniyor. Doğaya zarar vermemesi sayesinde gelecekte kullanılabileceği söylenen teknoloji henüz geliştirilme aşamasında. Teknolojinin ne zaman tam anlamıyla kullanılabilr hale geleceği ise şimdilik bilinmiyor.
- Kaynak PNAS