Solar Impulse 2, beş gün boyunca sadece güneş enerjisiyle uçacak

11 Nisan 2014 09:55


Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen en heyecan verici araçlardan biri de güneş enerjisiyle çalışan bir uçak olan Solar Impulse. Daha önce ABD’yi baştan başa geçen, daha sonra da İsviçre üzerinde 26 saatlik kesintisiz bir uçuş gerçekleştiren Solar Impulse güneş enerjisiyle uçmanın mümkün olduğunu zaten kanıtlamıştı.


Ancak her şeyde olduğu gibi Solar Impulse’ın da daha gelişmiş bir versiyonu çıkarılmak istendi. Solar Impulse 2 adlı yeni model, varlığını haklı çıkarmak istercesine çılgınca bir işe kalkışarak 5 gün süresince yakıtsız uçmayı deneyecek! Basra Körfezi’nden havalanıp Hindistan üzerinden geçerek tüm dünyayı turlamayı planlayan Solar Impulse 2, sadece pilot değişimi için yere iniş yapacak.


Kanat uzunluğu yaklaşık 72 m olan aracın üzerinde 17.238 solar hücre bulunuyor. Kokpitine tek bir kişi alabilen uçak karbonfiberden yapılmış. Bu haliyle yaklaşık 2.300 kg çeken Solar Impulse 2’nin motorları, ticari uçaklardaki motorlara kıyasla yüzde 90 daha verimli. Uçak gündüzleri 28 bin feet irtifada seyrederek güneşten faydalanırken geceleri 16 bin feet irtifaya inecek.

Tüm uçuşun çilesini ise pilotlar çekecek. İçinde ısıtma veya havalandırma sistemi bulunmayan aracın tuvaleti de doğrudan pilot koltuğunun altında. Bu koşullar altında uçmak büyük bir fedakarlık gibi görünse de, pilotların aslında bilim adına bu koşulları kabul ettiği unutulmamalı. Solar Impulse 2’nin 5 gün yakıtsız uçma hedefine ulaşması durumunda, havacılıkta yeni bir çağın başlayacağını söyleyebiliriz.

Paylaş