reklamı kapat

POPÜLER

Sony Ericsson Xperia Arc incelemesi

Merakla beklediğimiz Xperia Arc nihayet elimize ulaştı. Büyük bir heyecanla açtığımız kutudan çıkan cihazın tasarımına hayran kaldık. Ancak hemen söyleyelim, kullanılan malzeme bizi hayal kırıklığına uğrattı. Metal (bkz: Nokia) veya özel bir dokuyla (bkz: HTC) kaplı olmasını beklerken, verdiği kalite hissinin yüksek olduğunu söyleyemeyeceğimiz plastik malzemeli kasa, bizi üzdü. Üzerinde parmak izi kalıyor olması da cabası. Diğer bir eksi olarak telefonun sol üst köşesinde yer alan kapatma tuşuna değinelim. Tuş kilidi için de kullanılan bu tuşa ulaşmak, konumu ve küçük boyutundan ötürü oldukça zor. Telefonu tuş kilidine almak için biraz uğraşmanız gerekebilir. Bir de ikinci kamerası yok. İlk dikkat çeken eksiklikler bu kadar. Xperia Arc ile ilgili olarak yazının devamında okuyacağınız olumsuz fazla bir şey yok. Bundan sonrası tamamen Sony Ericsson’ın yıllardır süregelen kalite çizgisini Arc ile ne noktaya taşıdığı üzerine kısa bir hikaye olarak ele alınabilir.

İNCE BELLİ
Arc’ın ince kıvrımlı yapısı belki de en dikkat çekici özelliği. Bu yapısı sayesinde hem görünüm olarak daha estetik hem de kullanım olarak çok daha ergonomik. 8,7 mm inceliğe sahip olan kasasının sağ yan yüzünde ses ve kamera tuşu haricinde microUSB girişine de yer veren telefonun üst kısmında microHDMI çıkışı yer alıyor. Sol yan yüzde ise yalnızca kulaklık girişi bulunuyor. Android’li telefonların olmazsa olmazı tuşlar Arc’ta fiziksel olarak yer alıyor. Üç çizgi halinde ekranın hemen altına konumlanan tuşlar, arasından sızan beyaz ışık ile karanlıkta da rahatlıkla kullanılabiliyor. Ve gelelim Arc’ın alametifarikalarından olan ekranına. Sony’nin Mobile Bravia Engine teknolojisine sahip olan ekran, canlılık ve parlaklıkta sınırları zorluyor. 4,2 inç büyüklüğündeki LED ekranda video izlemek ve fotoğraf görüntülemek büyük keyif. Güneş ışığının yansımasını azaltan yapısı sayesinde açık havada da canlı ve net görüntüler veren ekranın tek sıkıntısı birazcık fazla toz tutuyor olması. Ekranın hassasiyeti de oldukça iyi. Telefondaki 1 GHz’lik Scorpion işlemcinin de desteğiyle tüm dokunuşlara hızlıca reaksiyon alabiliyorsunuz. Bir başka sorun olan ve birçok telefonda karşımıza çıkan görüşme sesindeki düşüklük Arc’ta yok. Noise Shield özelliği sayesinde görüşmeler esnasında kulağınıza gelen ses cızırtısız ve net. Telefonda Sertab Erener olsa da bana şarkı söylese diyebilirsiniz, o derece.

EXMOR R DESTEKLİ KAMERA
Sony’nin akıllı telefonlara özel Exmor R CMOS sensörünü kullanan telefon, bu sayede ışığın yetersiz olduğu alanlarda bile 8 megapiksellik aydınlık ve net fotoğraflar çekip, 720p video kaydı yapabiliyor. Farklı ortamlarda denediğimiz kameradan aldığımız sonuçlar şüphesiz bazı rakiplerinin gerisinde ama bir akıllı telefondan beklenen performansı kesinlikle veriyor. Kameranın otofokus özelliği ve çekim esnasında sunduğu hassas ayarlar kullanıcıları memnun edecek kadar başarılı. Arc ile çektiğiniz fotoğraf ve videoları ister kendi üzerinde isterseniz de kutusundan çıkan HDMI kablo aracılığıyla monitör veya televizyon gibi daha büyük bir ekranda görüntüleyebilirsiniz. Zengin bağlantı seçenekleri sunan Arc, DLNA ve Wi-Fi hotspot desteğine de sahip. Google Haritalar destekli A-GPS de yolunuzu bulmanıza yardımcı olmak için emrinize amade.

ÖZGÜN KULLANICI ARAYÜZÜ
Bu kadar yazdık, söyledik ama Arc’ın en beğendiğimiz özelliği ne ekranı ne tasarımı ne de kamerası. Sony Ericsson’un üzerinde uzunca çalıştığı belli olan kullanıcı arayüzü. Android işletim sisteminin en büyük sıkıntısı her şeyi Google’ın yapmasından ötürü markaların özgün bir şey yaratma noktasında kendilerini pek istekli hissetmemesi. Bu da piyasanın yalnızca şekli şemali farklı ama arayüzü bire bir aynı olan telefonlarla dolmasına yol açıyor. Sony Ericsson, kullanıcılarına verdiği önemi burada da gösteriyor ve tamamen özgün bir arayüzle Arc’a bir puan daha kazandırıyor. Mavi rengin hakim olduğu arayüz, menü tasarımından, ikonlarına kadar diğer Android’lerden ayrılıyor. Sese de büyük önem veren Arc, özelleştirilmiş birçok telefon, alarm ve bildirim zil sesi sunuyor. Sony Ericsson’a özgü Timescape widget’ı Arc’ta da mevcut. Telefonunuzda olan biten her şeyi, Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerindeki güncellemeleri bu widget ile takip edilebiliyorsunuz. Sony Ericsson’ın rakiplerinden ayrılan bir diğer güzelliği ise yalnızca Android Market’le kullanıcılarını sınırlamamış olması. Sony Ericsson’ın marketi PlayNow ve farklı bir market oluşumu olan SlideMe de uygulama ve oyun indirmek için alternatif arayan kullanıcıların hizmetinde. Yani anlayacağınız Arc, bildiğiniz Android’lerden değil. Bu nedenle sıradan bir Android’li telefona sahip olmak istemiyorsanız aklınızın bir köşesinde muhakkak olsun. Bu tasarım ve özellikleri başka bir yerde bulmanız zor.

► Detaylar sayfa 2‘de

İLGİLİ HABERLER