Sony anlaşmayı bozmak adına çok garip şekilde çabalamaya devam ediyor: “Microsoft, Call of Duty oyunlarını sabote edebilir.”
Kaçıranlar için Microsoft, geçtiğimiz yıl içerisinde Activision Blizzard firmasını kâğıt üzerinde satın aldı ve bu büyük ses getiren adım için tam 68,7 milyar dolar ödedi. Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot ve StarCraft gibi oyunların arkasındaki dev isim Activision Blizzard, Microsoft’a ve Xbox tarafına anlaşma kapsamında geçti. Ancak bu durum pazarda büyük bir tekel endişesi oluşturdu, bu yüzden satın alım birçok ülkede detaylıca inceleme altına alındı. Bundan dolayı satın alma süreci halen tam olarak tamamlanmadı. Halen Microsoft dev oyun şirketinin yönetimini eline geçiremedi. Bu konuda en son Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma planlarıyla ilgili endişelerini dile getirmişti. Kurum bu alımın Birleşik Krallık’taki oyunculara zarar verebileceğini söylüyor ve Microsoft – Activision anlaşmasının “Birleşik Krallık’taki oyuncular için daha yüksek fiyatlar, daha az seçenek ve daha az yenilikle sonuçlanabileceğini” düşünüyor. Bu duruma en çok tepki gösteren isim ise özellikle Call Of Duty üzerinden endişelerini sık sık dile getiren Sony. Microsoft daha önce Call Of Duty oyunlarının PlayStation dünyasında kalmaya devam edeceğini söyledi ancak bu Sony tarafının tatmin etmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu yüzden yeni argümanlar öne sürmeye devam eden Sony, bugün Microsoft’un Call of Duty’nin fiyatını yükseltebileceğinden, yalnızca kendi Xbox Game Pass abonelik hizmetinde kullanılabilir hale getirebileceğinden ve hatta stratejik olarak PlayStation’daki Call of Duty’nin kalitesini ve performansını düşürebileceğinden endişe ettiğini söyledi. Evet Sony süreci bugün bu kadar ileriye taşıdı. Microsoft’un Xbox’ı öne çıkarmak adına COD’un PlayStation sürümünü kasıtlı olarak kötü yapması elbette söz konusu bile değil. COD oyunları Xbox ve PlayStation yanında PC için de sunulacak ve hepsine ek olarak Nintendo konsollara dahi giriş yapılacak.
Bu konu geçtiğimiz hafta da gündeme geldi çünkü Reuters’in haberine göre Microsoft’un bitirmek için uzun zamandır beklediği satın alım, AB merkezli resmî kurumlar tarafından onaylanacak gibi görünüyor. Kapalı kapılar ardından buna işaret eden olumlu fısıltılar geliyor. Yazılım devi geçtiğimiz hafta içerisinde masaya oturduğu Nintendo ve aynı zamanda Nvidia ile lisans anlaşmaları yaptı ve kaynaklara göre bu anlaşmalar Avrupa merkezli kurumların sürece bakışını olumlu hale getirdi. Bu konuda son kararı 25 Nisan tarihinde verecek yetkililer, aldıkları sözler ve garantiler üzerinden çok yüksek ihtimalle Microsoft’un yüzünü güldürecekler ve Microsoft’tan ekstra bir talepte bulunmayacaklar.