Sony’nin bilinirliği en yüksek alanlardan biri kamera ve kamera teknolojileri. Haliyle firmanın akıllı telefonlarında da üst düzey bir deneyim sunması bekleniyor. Kağıt üzerinde baktığımızda gerçekten cihazda iddialı bir donanım yer alıyor. Sony’nin fotoğraf makinelerinde de yer verdiği Motion Eye teknolojisine sahip olan arka kamerada, akıllı telefonlar için üretilen Exmor RS sensör ve BIONZ görüntü işlemci bulunuyor. Cihazın fotoğraf işleme hızı gerçekten hayranlık uyandırıcı bunu eklemeden geçmeyelim. Çektiğiniz anda fotoğraf işleniyor ve galerideki yerini bekletmeden alıyor. 19 megapiksel çözünürlük sunan arka kamera gün ışığında fazlasıyla başarılı ve pek çok kullanıcıyı memnun edecek seviyede. Düşük ışık performansı ise tartışılır düzeyde. Işık azaldıkça cihazın oluşturduğu noise da artıyor tabii. Cihazın “pasif” özelliklerinden biri Öngörülebilir Yakalama. Bu özelliği dilerseniz ayarlardan kapatabiliyorsunuz. Cihazın ön ve arka kamerası otomatik modda çekim yapılırken çekilen nesne ya da manzarayı ayırt ederek çekimi ona göre gerçekleştiriyor. Ancak zaman zaman yanıldığını da eklememiz gerek. Örneğin kamerayı masadaki bir diğer akıllı telefona doğrulttuğumuzda “yemek modu”nda çekim yaptı. 4K video çekim yapabilen arka kameranın en sevdiğimiz özelliği ise bir kez daha süper yavaş çekim oldu. 960 fps’de çekim yapan arka kamera gerçekten etkileyici kareler yakalamayı mümkün kılıyor. Ancak alışana kadar bazen doğru anı ıskalamanız mümkün.
Cihazın ön kamerası ise 13 megapiksel çözünürlük sunuyor. Açıkçası ön kamerayı başarılı bulduk ancak yer yer “saç” ve benzeri dokularda hafif bir pastelleşme yapıyor. Sosyal medyada selfie paylaşacak kullanıcılar için büyük bir sorun olmayacağını düşünüyoruz. Cihazın ön kamerası bu tarz çekimler için fazlasıyla yeterli. Ön kameranın yanında aktif bir flaş yer almıyor, ancak düşük ışık koşulları için “ekran flaşı” özelliği de mevcut.
Gelelim cihazdaki en büyük farklılığa. Açıkçası bizi de en çok heyecanlandıran özelliklerden biriydi bu. Xperia XZ1’de 3D baskı için kendi yüzünüzü ya da sahip olduğunuz herhangi bir eşyayı taratabiliyorsunuz. 3D oluşturucuyla gelen cihaz tam kafa taraması ya da yüz taraması gibi seçenekler sunuyor. Bunlar dışında yemek taraması ve serbest tarama diye iki seçenek daha var. Açıkçası bu özellik oldukça ilginç ve bir makersanız fazlasıyla heyecan verici. Ancak pratikte ne yazık ki işler o kadar kolay değil. Çünkü cihaz sizden etrafın boş olmasını ve odanın eşit derecede aydınlatılmış olmasını istiyor. Yaptığımız sayısız denemede mükemmel sonuca ulaşamadık ancak aralarından bir tanesi kabul edilebilir bir sonuçtu diyebiliriz. Özellik heyecan verici ancak uygulaması pek kolay değil anlayacağınız. Taramayı başarılı bir şekilde yaptıktan sonra sosyal medyadan paylaşabiliyor, 3D yazıcınızla basabiliyorsunuz. Eğlenceli bir özellik ancak her kullanıcıya da hitap etmediği kesin.
Gün sonunda Xperia XZ1, başarılı ancak trendlerin gerisinde kalmış bir cihaz olmaktan kurtulamıyor.