Parlak, çok parlak, pasparlak
Sony’nin OmniBalance tasarımıyla iyice haşır neşir olduktan sonra sıra nihayet telefonu açmaya geldi. Yuvarlak güç düğmesine basar basmaz muazzam bir parlaklıkla karşılaşıyoruz. Sony’nin halihazırda kullandığı IPS ekran teknolojisine Live Color LED özelliği eklendiğinde ortaya capcanlı bir sonuç çıkıyor. Xperia Z3’ün 5,2 inçlik, 1920x1080p çözünürlüklü ekranında video izlemek veya oyun oynamak bu sayede bambaşka bir deneyim haline geliyor. 600 nit parlaklık oranına sahip olan Xperia Z3, piyasadaki en parlak telefonlardan biri. Üstelik bu parlaklığı telefonun 3100 mAH kapasiteli pili sayesinde uzun süreler deneyimlemek mümkün.
Sony’nin iddiasına göre telefonun pili tam 2 gün kullanım süresi vadediyor. Parlaklık sondayken bu tam olarak doğru olmasa da parlaklık yine sonda ancak “aydınlatma koşullarına uyum” işaretliyse gerçekten 2 gün kullanmak mümkün. Öte yandan parlaklığı tamamen açık tutmak kör edici sonuçlar doğurabilir.
Bu modelde de Xperia ile Android karışımı bir arayüze sahibiz. Ana ekran sayfası ve bildirim alanında yapılan ufak değişiklikler dışında Xperia Z2 ile hemen hemen aynı diyebiliriz. Ancak ilk defa Xperia model telefon kullanacak olanların bir müddet alışmaları gerekebilir. Zira klasik Android arayüzlerinden farklı olarak Xperia Z3’te birbirinden farklı Sony imzalı uygulama ve widget bulunuyor. Ana ekranda devamlı yenilenen hareketli kutucuklarla süslenmiş Sony mağazası, bize sürekli bir şekilde oyun ve uygulama öneriyor.
Ekranı yukarıdan aşağı kaydırdığımızda bildirimler ve hızlı ayarlarla karşılaşıyoruz. Hızlı ayarlara istediğimiz seçeneği ekleyip çıkarmak bizim elimizde. Ana sayfa ekranından bir parmak sağa gittiğimizde, fotoğraf ve kamera araçlarına ulaşacağımız medya bölümüne sahibiz. Bu bölümde aşağı/yukarı kaydırma hareketiyle fotoğrafların önizlemesini görmek bir hayli eğlenceli.
Söz konusu Sony olunca eğlenceden bahsetmemek mümkün değil. AR eğlence, Sound Photo, Çoklu kamera gibi uygulamalar, fotoğraflara envai çeşit görsel ve animasyon ekleyerek son derece keyifli vakit geçirmeye imkan tanıyor. Üstelik bu deneyim Xperia Z3’ün 20.7 megapiksel otofokuslu, Exmor RS sensör ve G Lens teknolojileriyle donatılmış kamerasıyla birleştiğinde ortaya harika sonuçlar çıkıyor.
ISO 12.800 görüntü hassasiyetine sahip Xperia Z3, düşük ışıkta bile mükemmele yakın sonuçlar veriyor. Kamerayı Süper otomotik moda alarak ışık, renk, flash ayarı yapmaya gerek kalmadan her şeyi telefon tek başına hallediyor. Her şeyi kendim ayarlarım, diyorsanız HDR modunu açmanız gerekli. Kullanıcıların, cep telefonunda baktığı ilk özelliğin kamera olduğunu düşünürsek, Xperia Z3’ün bu anlamda bir hayli tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.
Xperia Z3’te aynı zamanda 4K video çekme yeteneğine sahip olduğunu da ekleyelim. SteadyShot özellikli video kaydı, akıllı telefonda HandyCam deneyimi sağlıyor. Eğlenceyi ikiye katlamak için Live on Youtube özelliğiyle çekilen video ve fotoğrafları anında yayınlayabilir, Movie Creator ile de videolar üzerinde düzenleme işlemi yapabilirsiniz. Öte yandan PS4 kullanıcıları, Xperia Z3 akıllı telefonlarını Wi-Fi üzerinden PS4’lerine bağlayarak, uzaktan kumanda olarak kullanabilirler. Xperia Z3’ü PS4’ün ikinci ekranı gibi kullanmaya yarayan bu özelliği, telefonu incelediğimizde henüz sunulmadığı için deneme fırsatı elde edemedik. Sony, PS4 Remote Control özelliğinin kasım ayında geleceğini duyurdu.
3 GB RAM ve 2.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemciye sahip olan Xperia Z3 AnTuTu Benchmark testinden 41.615 puan alarak gücünü böylece ispatlamış oluyor. Ancak telefonun, testlerde hala birinci çıkan HTC One (M8)’den biraz yavaş olduğunu da belirtelim. Oyunlarda olmasa da 4K video çekerken ısınma problemiyle karşılaştık. Xperia Z3’ün işlemci hızının bir önceki modelle ayı olduğunu düşünürsek, Sony bu konuda biraz daha çalışabilirdi. Bunun dışında amiral gemisinden beklenecek her şeyi sunan Xperia Z3’ün bir handikapı da 2,299 TL’lik satış fiyatı. Ancak Sony’nin premium olma yolunda ısrarcı olduğunu ve fiyatın da bu strateji dahilinde olduğunu söyleyebiliriz.
► GİRİŞ
► TASARIM
► PARLAK, ÇOK PARLAK, PASPARLAK
► DETAYLAR
► PUANLAMA VE TEKNİK ÖZELLİKLER