Dünyanın mevcut en güçlü roketi (toplamda 39 farklı Raptor motoru bir araya geliyor) olan SpaceX Starship için önemli bir plan yapılıyor.
SpaceX CEO’su Elon Musk tarafından yapılan paylaşıma göre SpaceX Starship’in ilk aşaması (Super Heavy) geriye döndüğünde buradaki videoda görebileceğinize benzer bir şekilde yakalanacak. Bu konudaki ilk denemeyi yakında gerçekleştirilecek olan beşinci Starship kalkış testinde yapmayı planlayan şirket, bu sayede ikinci aşamadaki iniş sistemini ortadan kaldırarak roket ağırlığı ve maliyetleri azaltmayı hedefliyor. Bu yapının yakıt tasarrufu sağlayacağı ve kurulacak platformun, Starship’in ilk aşamasını ikinci aşamanın üzerine koyabileceği belirtiliyor. Şirket, bu sistem sayesinde ciddi bir zaman kazancı sağlamayı hedefliyor. Mars’ta bir yaşam kurmak için çok sayıda kalkışa ihtiyaç olduğunu belirten SpaceX, Starship merkezli kalkışlar arasındaki süreyi olabildiğince azaltmak istiyor. Eğer kaçırdıysanız Starship için dördüncü kalkış ise sorunsuz olarak gerçekleştirilmişti. Kalkışı yapan ilk aşama Super Heavy daha sonra problem yaşamadan geriye döndü ve dikey olarak iniş gerçekleştirdi. En sonda ise Starship’in kendisi sorunsuz bir dikey iniş yapmıştı. Bu konuda Elon Musk, “Birçok ısı koruyucu kalkanın düşmesine ve hasar alan bir kanada rağmen Starship okyanustaki otonom platforma yumuşak bir iniş yapmayı başardı. Destansı bir başarıya imza atan SpaceX ekibini çok tebrik ediyorum” demişti.
Dördüncü deneme bakıldığı zaman genel olarak başarılı olmuştu. Ana itici Super Heavy Booster ve önünde yer alan Starship için ilk tam kalkış denemesi 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilmişti. Yapılmış en güçlü roket ile güzel bir kalkış yapıldı ancak sonrasında süreç istenildiği gibi gitmedi ve 38 km yükseklikte büyük bir patlama yaşandı.
Firma uzun bir süre ikinci kalkış denemesine hazırlandı ancak ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) şirketten ikinci kalkış öncesinde 63 farklı “düzeltici eylem” isteğinde bulunmuştu. FAA bunları istemişti çünkü ilk kalkış sonrasında ciddi hasarlar meydana gelmiş ve bazı kötü sonuçlanabilecek riskler oluşmuştu.
FAA şirketten sızıntıları ve yangınları önlemeye yönelik tasarım yenilemeleri, yeniden tasarlanmış bir fırlatma rampası ve çok sayıda başka düzeltme talep etti, bunlar sağlanmadan kalkışa izin verilmeyeceği açıklandı. FAA ile aylarca ortak çalışmalar yapan SpaceX, isteklerin hepsini sorunsuz olarak yerine getirdi ve bu sayede resmi olarak ikinci kalkışı gerçekleştirdi.
Ancak ikinci kalkış da ilk kalkış gibi tam olarak istenildiği gibi gitmemişti. Sorunsuz bir fırlatmadan ve planlanan ilk aşama ayrılmasından birkaç dakika sonra Super Heavy patladı (Bu anı buradaki videoda izleyebilirsiniz), bu durum Starship’in yoluna devam etmesine ise engel olmadı. İlk versiyondan çok daha yükseğe çıkan (148 km) Starship, daha sonra Super Heavy gibi patlayarak yok oldu. Bu iki patlama nedeniyle de kimse zarar görmedi ya da herhangi bir çevre hasarı yaşanmadı.