Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX tarafından gerçekleştirilecek Türksat 5B görevini canlı izlemek isteyenler için bağlantı haberimizde.
SpaceX, eğer bir aksilik olmaz ise 19 Aralık 07:45 itibarıyla Türksat 5B görevi kapsamında kalkış yapacak. İşte bu kalkış her zaman olduğu gibi canlı yayınlanacak. İstiyorsanız Türkiye için önemli olan bu görevi aşağıdaki ya da yukarıdaki YouTube bağlantısı üzerinden anlık olarak takip edebilirsiniz.
Falcon 9 ile alçak dünya yörüngesine konacak Türksat 5B, Kasım 2017’de Türksat A.Ş. ile yapılan sözleşme ile Airbus D&S firması tarafından üretilen ve 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek bir haberleşme uydusu konumunda. SpaceX’in bugün Starlink görevi kapsamında başka bir kalkış yaptığını da hatırlatalım.
Biliyorsunuz kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX’in Kurucusu Elon Musk ile bir videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi. Burada tam olarak şunlar görüşüldü:
“Bu yılın ocak ayında Türksat 5A uydusunu uzaya fırlatmıştık. Aynı sene içerisinde iki uydu fırlatan ender ülkelerden biri olduk. Türksat 5A uydumuz fırlatıldığında çocuklarımızdan Türksat 5A’nın yani bir uydunun ve uzayın hayallerinde nasıl bir yer kapladığını resmetmelerini istedik.
Evlatlarımızdan muhteşem geri dönüşler aldık. 5 binden fazla resim tarafımıza ulaştı. Her biri çok güçlü ve güzel hayallerin ürünü olan bu 5 bin resmi de bir dijital mekul yani NFT haline getirerek Türksat 5B’yi oluşturduk. İşte bu güzel ve gerçekten çok anlamlı NFT’yi size hediye etmek isterim.
Çocuklarımızın gözlerinde oluşan pırıltı ileride Türkiye’nin uydu teknolojileri alanında, otonom teknolojiler alanında, yapay zekâ alanında, siber dünyada nerelerde olacağının ispatı niteliğindedir.”
Geçtiğimiz hafta Kennedy Space Center merkezli görev kapsamında SpaceX, bir kez daha Falcon 9 roket kullanarak alçak dünya yörüngesine uydu götürdü. Bu uydu NASA tarafından geliştirilen bir teleskoptu.
NASA’nın Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) olarak geçen bu uydusu, ilk olarak 2017 yılında duyuruldu. IXPE, kara delikler ve nötron yıldızları gibi kozmik kaynaklardan gelen X-ışınlarının polarizasyonunu ölçebilen ilk uydu olarak öne çıkıyor.
Bu açıdan spesifik olarak büyük gizemler barındıran kara deliklerin incelenmesi için kullanılacak uydu, insanoğlunun uzaya bakış açısını değiştirebilecek bir seçenek olarak dikkat çekiyor.
Buzdolabı kadar boyutu bulunan IXPE, temelde üç farklı teleskop birimine sahip ve söylendiği kadarıyla ışığın yönünü, varış zamanını, enerjisini ve polarizasyonunu takip edebiliyor ve ölçebiliyor. IXPE’den elde edilen verilerin ve görüntülerin devamlı olarak yayınlanması bekleniyor.