SpinLaunch, uzaya uydu fırlatma sistemi için yeni test yaptı

05 Ekim 2022 15:49

SpinLaunch firması, çok dikkat çeken ve ilginç görünen uzaya uydu fırlatma sistemini test etmeye devam ediyor.

Biliyorsunuz günümüzde uyduları ve astronotları alçak dünya yörüngesine iki aşamalı roketler kullanarak çıkarıyoruz. Bazı firmalar bunu değiştirmek istiyor çünkü mevcut altyapının bazı güvenlik riskleri yanında çevreye olumsuz etkileri bulunuyor. Ayrıca roket temelli kalkışlar eskiye oranla ucuzlamasına rağmen halen çok yüksek maliyet oluşturuyor. SpinLaunch firması, bunu en azından ufak roketler (200 kg’a kadar) için tamamen değiştirmek istiyor. Firma kaçıranlar için tam olarak bir uzaya uydu fırlatma sistemi geliştiriyor. Bu süreçte ufak boyutlu rokete yüklenen ufak uyduların, devasa bir santrifüj ile döndürülerek 8.000 km/s hızda gökyüzüne fırlatılması hedefleniyor.

Uzun zamandır gündemde olan firma, kısa süre önce yukarıdaki videoda izleyebileceğiniz bir testi daha gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya göre ilk defa NASA’nın da dahil olduğu bu 10. test kapsamında NASA, Airbus U.S., Cornell University ve Outpost için test yükleri atıldı. Bu testler üzerinden çok önemli veriler elde eden SpinLaunch, bu gidişle ufak yüklerin alçak dünya yörüngesine taşınması için geleceğin en önemli isimlerinden birisi olabilir.

SpinLaunch tarafından kurulan sistem sayesinde mevcut roketlerin ilk aşaması ortadan kaldırılabiliyor, sadece yörüngeye oturmayı sağlayan ikinci aşamaya yer veriliyor. Yani atmosferden çıkışta bir roket ateşlemesi olmuyor, sadece esas yerleşme için çok yüksekte uzaya özel bir roket itişinden yardım alınıyor.

SpinLaunch’ın geliştirdiği, kalkışları çok daha ucuz, çevreci ve hızlı hale getirecek bu sistemin gelecekte standart hale gelip gelmeyeceğini elbette zaman gösterecek. Bu sistemin inanılmaz yüksek G-Kuvveti nedeniyle insanlı bir görevde kullanılması ise mümkün görünmüyor.

NASA ve SpinLaunch testi yanında bu da ilginizi çekebilir: Kendi dengesini kurabilen elektrikli motosiklet

Paylaş