Epic Games ile Google arasındaki dava üzerinden, Spotify ile Google arasında gizli bir anlaşma olduğu ortaya çıktı.
Epic Games ile Google arasındaki dava kapsamında yapılan resmi açıklamaya göre Spotify ile Google arasındaki gizli anlaşma, direkt olarak Play Store kesintilerini merkeze alıyor. Bu anlaşma sayesinde kullanıcılar Spotify’ın kendi sistemi üzerinden abonelik satın almayı tercih ettiklerinde, çevrimiçi müzik devi Google’a komisyon ödeme yapmıyor. Eğer kullanıcılar ödemeyi Google’ın kendi ödeme sistemi üzerinden yaparsa Spotify sadece yüzde 4 komisyon ödüyor, bu Google’ın normalde uyguladığı yüzde 15’lik kesintiye oranla oldukça düşük bir seviyede yer alıyor. Bu gerçekten dikkat çekici görünüyor, Spotify CEO’su Daniel Ek bu konularda sık sık eleştiriler yapıyor. Apple’ın App Store’daki özellikle yüzde 30’luk komisyon kesintisini (Bu Apple vergisi olarak da geçiyor) sık sık hedef alan ünlü yönetici, en son Elon Musk ile beraber bazı göndermeler yapmıştı. Elon Musk geçtiğimiz aylarda X (Twitter) hesabından abonelik sistemi hakkında, “Şu anda tüm aboneliklerin Apple tarafından onaylanması gerektiğinden, aboneliklerin iPhone’da aktif hale gelmesinin, web’e oranla birkaç gün daha uzun sürdüğünü unutmayın” paylaşımını yapmıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu paylaşıma Daniel Ek’in cevabı ise, “Bu çok saçma” olmuştu. Daha sonra ise hedefte hem Google hem de Apple vardı. Ek, Financial Times’a verdiği röportaj kapsamında Apple ve Google’ın kontrolcü yapısının kırılmasını gerektiğini söyledi: “Apple ve Google’ın dünya çapındaki 4 milyardan fazla tüketicinin internete nasıl erişeceğini kontrol etmesini çılgınca buluyorum. Sadece kuralları dikte etmekle kalmıyorlar, aynı zamanda platformlardaki servislerle rekabet ediyorlar.”
Apple Music ile olan rekabet süreci için çok büyük eleştiriler yapan çünkü Apple’ın Spotify’dan aldığı komisyon kesintisi nedeniyle rekabet gücü düşük kalan Daniel Ek, Apple ile doğrudan rekabet eden işletmelerin uygulama içi satışlarda komisyon ödemek zorunda kaldığını ve bunun “rekabete aykırı ” olduğunu belirtti. “Giderek daha fazla sayıda geliştirici Apple’ın bir rakip oluyor” diyen Ek, genel olarak kanun yapıcılardan sürecin değiştirilmesini talep ediyor.