Günümüzde birçok otonom yani sürücüsüz otomobil çalışması bulunuyor. Bunların en çok dikkat çekenlerinden birisi ise otonom DeLorean MARTY.
2015 yılında Stanford Üniversitesi MARTY adını verdikleri bir otonom yani sürücüsüz DeLorean modeli ile karşımıza çıktı. Geleceğe Dönüş filminde ünlü olan efsane otomobil DeLorean, Stanford’un Dynamic Design Lab ekibi tarafından tamamen elektrikli hale dönüştürülmüş ve birçok elektronik sistem, kamera ile sensörle donatılmıştı. Üretim amacı otonom yani kendi kendine gidebilen araçların limitlerde nasıl davranacağını test etmek olan MARTY, ilk çıktığında sadece olduğu yerde drift yani yanlama yapabiliyordu. İşte bu araç yıllar içerisinde geliştirildi ve MARTY artık gerçekten yanlama yapabilir hale geldi. Bunun göstermek adına yukarıdaki videoyu yayımlayan Stanford, bu videoda MARTY’nin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. Artık insan hassaslığında yanlama yapabilen ve bunu uzun süre sürdürebilen otonom araç, elbette “eğlence” amacıyla geliştirilmiyor. Firma bu hassas kontrol altyapısını, acil durumlar ve kaygan zeminler için geliştiriyor.
Biliyorsunuz otonom araçların olduğu gelecek hiç olmadığı kadar yakında bulunuyor. Bu araçların yolda güvenle yol alması için karlı ya da ıslak kaygan zeminlerde de iyi performans göstermesi gerekiyor. Gelecek araçları bu duruma hazırlamak adına çok önemli çalışmalar yapan Dynamic Design Lab, MARTY ile acil durumlarda insanlardan daha iyi tepkiler verebilen araçları mümkün kulacak gibi duruyor.