Stanford Üniversitesi 1 dakikada şarj olan pil üretmeyi başardı [Video]

07 Nisan 2015 12:52

Akıllı telefonların ve diğer tüm taşınabilir cihazların ortak sorunu olan pil problemi halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Üreticiler daha büyük pil kapasiteleri kullanıyor ve hızlı şarj çözümleri üretiyor ancak bu önlemler bile yeterli olmuyor. Stanford Üniversitesi‘nin üzerinde çalıştığı yeni pil teknolojisi, pilin yalnızca 1 dakika içerisinde tamamen şarj olmasını sağlıyor.

Kimya profesörü Dai Hongjie önderliğinde yapılan çalışmalarda gelişmiş alüminyum iyon pilleri kullanılıyor. Söz konusu pil türüyle ilgili zaten hali hazırda birçok çalışma yürütülüyor. Stanford’daki çalışmayı farklı kılan ise yapılan yeni bir keşif. Daha önce bu tür pil üretimlerinde birçok materyal kullanılıyor ancak yeterli verim alınamıyordu. Fakat ekibin “yanlışlıkla” yaptığı keşifte pilden en iyi performansın alınabilmesi için grafit maddesinin kullanılması gerektiği anlaşıldı.

Alüminyum, lityum’dan daha ucuz bir madde ve ayrıca çok daha güvenli. Alüminyum piller darbe aldığında dahi patlamıyor ve profesör Hongjie’nin dediğine göre ortasına matkapla bir delik açılsa bile herhangi bir şekilde alev almıyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere geliştirilen pilin en önemli özelliği inanılmaz hızlı şarj olması.

Bir dakikanın altında şarj süresi sunan piller, priz arama derdini ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Günümüzde kavisli ekrana ve gövdeye sahip telefonların sayısında artış olsa da halen tamamen esneyebilen cihazlar üretilemiyor. Bunun en büyük nedeni de tabii ki pil. Alüminyum iyon pillerin esnek yapısı, pilin hiçbir zarar görmeden eğilebilmesini sağlıyor. Bu da söz konusu teknolojinin ileride tamamen esneyebilen cihazların önünü açacağını gösteriyor.


Kullanılan alüminyum iyon piller genelde 100 kerelik şarj ömrü sunuyor. Stanford Üniversitesi’nde geliştirilen piller ise 7 bin 500 kez şarj olabiliyor. Lityum iyon pillere baktığımızda ise bin kere şarj edilebildiği görülüyor. Dolayısıyla geliştirilen yeni piller, şarj ömrü olarak da günümüz pillerini geride bırakmayı başarıyor.

Buraya kadar her şey heyecan verici görünüyor ancak belirtmemiz gerekiyor ki geliştirilen bu pilleri günümüz cihazlarında görmek için uzun bir süre daha beklememiz gerekiyor. Zira geliştirilen 2 volt enerji üretebiliyor. Bu da normal AA veya AAA pillerle hemen hemen benzer güç üretebildiği anlamına geliyor. Fakat araştırmacılar, gelecekte teknolojinin çok daha iyi noktalara geleceğinden oldukça emin. Pillerin ne zaman kullanıma hazır hale geleceği ise şimdilik bilinmiyor.

Paylaş