Steam, Türkiye’de 21 Kasım itibarıyla dolar cinsinden fiyatlandırmaya geçti. Bugün ise fiyatları TL’ye çeviren Chrome eklentisi çıktı.
Tropik olarak da tanınan Arda Bayram ve burada aktarılan diğer üç kişi tarafından hazırlanan “Steam TRY Converter” isimli ücretsiz eklenti, direkt olarak buradan elde edilebiliyor. Chromium tabanlı tüm tarayıcılarda çalışacak eklenti, Steam’deki oyun fiyatlarını dolardan Türk lirasına çeviriyor, bu sayede oldukça acı güncel tablo daha da net şekilde görülebiliyor. Eklentinin ileride çözülecek bilinen problemleri özelindeyse Arda Bayram tarafından şunlar aktarılıyor: “1- İndirim süresince kişisel öneriler kısmındaki oyunların fiyatını çevirmiyor. 2- API’ı daha entegre etmedim, o yüzden kur 2-3 günde bir güncelleniyor.”
🌴 Steam'deki fiyatları Türk Lirası'yla görmek isteyenler için hızlıca geliştirdiğimiz Steam TRY Converter eklentisi Chrome Store'da yayında!
Linki ve emeği geçenleri aşağıya bırakıyorum 🤠 pic.twitter.com/i3UCzlliKO
— Tropik (@aardabayram) November 23, 2023
2014 yılında Türk lirası merkezli satışa geçen Steam, “son yıllardaki yüksek kur oynaklığını” bahane ederek markette dolar kullanmaya başladı. Türkiye’deki oyuncuları fazlasıyla üzen bu konuda daha önce yapılan detaylı açıklama şöyle olmuştu: “Arjantin ve Türkiye’deki Steam mağazası USD kullanmaya başlayacak. Bu değişikliğe, toplam 25 ülke ve bölgede Latin Amerika ve Orta Doğu/Kuzey Afrika için bölgesel yeni fiyatlar eşlik edecek. 20 Kasım’dan itibaren Steam, Arjantin ve Türkiye’deki satışlarda kullanılan para birimini USD olarak değiştirecek. Bu değişikliği iki yeni fiyatlandırma bölgesi kullanarak yapacağız:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“LATAM-USD” (bu bölgeye Arjantin dâhildir) ve “MENA-USD” (bu bölgeye Türkiye dâhildir). Bazı ülkelerde/bölgelerde, Steam fiyatlandırması doğrultusunda bir fiyat artışı veya azalması olabilir. Tüm Steam fiyatlandırmalarında olduğu gibi, oyun geliştiricileri oyunlarını Steam’de istedikleri fiyata satabilir.”
Firma “Neden şimdi?” sorusuna ise şu cevabı vermişti: “Arjantin ve Türkiye’de son yıllarda yaşanan yüksek kur oynaklığı, oyun geliştiricilerinin bu para birimleri cinsinden uygun fiyatları seçmesini ve sürekli güncel tutmasını güç bir hâle getirdi. Geliştirici buluşmalarımızda ve sohbetlerimizde bu geri bildirimle çok sık karşılaştık.
Buna ek olarak, bu ülkelerde/bölgelerde sürekli olarak yaşanan kur dalgalanmaları, ücretler, vergiler ve lojistik sorunlar kaynaklı olarak Steam ödeme yöntemlerini güncel ve çalışır hâlde tutmakta büyük güçlükler yaşadık.
Arjantin ve Türkiye’deki müşteriler için fiyatları USD olarak değiştirmek, bize hem oyunculara hem de partnerlere daha standart ve tutarlı bir hizmet sunmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu ülkelerde/bölgelerde yaşayan kullanıcılara çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor.”