reklamı kapat

POPÜLER

Cardboard Town

Steam üstünde sadece 1 haftada 1,3 milyon TL gelir elde eden bir oyundan geliştiriciye ne kadar kalıyor?

Steam üstünde 1,3 milyon TL gelir elde eden bir oyundan geliştiriciye ne kalıyor dersiniz? Bunun cevabı Cardboard Town üzerinden verildi.

Cardboard Town, geçtiğimiz hafta buradaki Steam sayfasından 99 TL’lik bir satış fiyatıyla elde edilebilir hale geldi. Henüz erken erişim aşamasında olan, bu açıdan fiyatı daha sonra artacak olan oyunu Türkiye merkezli Stratera Games şirketi geliştiriyor, bu şirketin arkasında ise yazılım mühendisi ve E-Spor sunucusu Dora Özsoy ile çalışma arkadaşları bulunuyor. Bu oyunu bugün bir kez daha gündeme getiren de Dora Özsoy oldu. Kısa süre önce aşağıda görebileceğiniz Twitter paylaşımını yapan Özsoy, “1,3 milyon TL brüt satış ile ilk haftasını tamamladı Cardboard Town. Peki maliyetini çıkardı mı, paranın ne kadarı bize kalacak?” sorusuna cevap verdi. “Steam üstünde 1,3 milyon TL gelir elde eden bir oyundan geliştiriciye ne kalıyor?” sorusunun cevabı olarak Dora Özsoy tarafından maddeler halinde aktarılanlar, oyun geliştirmeyi düşünenlere önemli bilgiler veren detaylar şunlar oldu:

1: İlk olarak KDV gibi satış vergilerini, ters ibrazları, iadeleri çıkarıyoruz brüt gelirden. Bu VAT dediğimiz satış vergisi her ülke için farklı, %5-25 arası değişiyor. Elimizde kalan para: 970bin TL. Ama durun, kesintilere daha yeni başlıyoruz.

2: ABD Telif komisyonu: ABD’de yapılan satışlardan %30 vergi istiyor oranın hükümeti. Türkiye ile 1998’de imzalanmış bir vergi anlaşmasını kullanarak bu değeri %10’a indirdik. Siz de mutlaka madde 12’yi belirtin. Gelirimizin %32’si ABD’den. Yani; Kalan para: 940 bin TL.

3: Steam Komisyonu %30. Bu miktar kulağa yüksek geliyor ancak değer. Steam son 2 haftada oyunumuzu dünya çapında toplam 3,8 Milyon defa oyunculara gösterdi. Tüm mal varlığımızı satsak, ücretli marketingle böyle bi erişim alamayız. Kalan para: 658 bin TL.

4: KDV ve GV: Steam’de Türkiye’den elde ettiğimiz gelirden %18 KDV ödedikten sonra, %25 Gelir vergisi ödeyeceğiz. (Burada çift KDV oluyor gibi ama ne kadar araştırsam da çıkış bulamadım.) Kalan para: Aşağı yukarı, oyunun maliyeti.

Özsoy bu birçok kişiye yol gösterebilecek konuda şunu da aktarıyor: “Fakat işin güzel kısmı burada başlıyor. Oyunu hala satın almamış ancak istek-listesinde tutan 40bin+ kişi var. Oyunun daha güzel veya daha uygun fiyatlı olmasını bekliyorlar. Biz de bu sırada kazandığımız para ile oyuna yatırım yapıp, daha da geliştireceğiz. Potansiyel sayılar kulağa müthiş geliyor ancak; Ortağımın bana söylediği, Pokemon Go’nun yapımcısının güzel bir sözü var: “1 Gecede başarılı olmamızı, 1000 Günlük çalışmaya borçluyuz”. 5 senedir zarar eden şirketimiz, tüm öğrendiklerimiz sonucunda ilk defa artıya geçti. Aylardır kendi şirketimden maaşımı almıyorum “o paraya bi mühendis daha istihdam edelim” diyerek. Şimdi karşılığını alıyoruz ve bunu da daha da büyümek, daha da gurur duyacağınız bir Türk oyun şirketi olmak için kullanacağız. CBT’un bile işi daha bitmedi, güncellemeler yolda :)”

Şehir kurma ve kart oyunlarının sevenlere hitap eden hibrit yapıdaki Cardboard Town için Steam üzerinde şunlar aktarılıyor: “Cardboard Town, şehir inşa etme üzerine kurulu bir kart oyunudur. Kaynaklarını yönet, geliştirmeleri aç, kart çek ve şehrini büyüt! Rastgele olaylar, görev kartları ve opsiyonlar, her bir turu birbirinden farklı kılıyor. Proje Kartlarını Bina Kartlarıyla birlikte akıllıca kullanmayı unutma.” Cardboard Town’da neler var? sorusuna verilen cevaplar ise şunlar oluyor: “#Şehrini sıfırdan inşa etmek için çeşitli Bina Kartları, #Rastgele gelişen olayların üstesinden gelebilmek ve kartlarına ayar çekmek için Proje Kartları, #Görevleri tamamlamak ve halkını memnun etmek için görev kartları, #Arabalarını vınlatabileceğin yol kartları.” Cardboard Town hakkında Stratera Games tarafından ayrıca şunları da paylaşılıyor:

“Roguelite Eğlencesi: Farklı geliştirmeler, rastgele festivaller, felaketler ve görevlerle her tur birbirinden eşsiz! Her seferinde kendi rekorunu kırmayı deneyebilir ve yepyeni binalar, kartlar ya da geliştirme opsiyonları gibi rastgele unsurlarla daha fazla Cardboard Town deneyiminin kapılarını aralayabilirsin! Buraya kadar geldiğine göre oyun hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorsundur. Hemen tarifi veriyorum: İlk olarak şehir inşa etme oyunlarını alıyorsun, içerisine biraz kart mekanikleri ve biraz da Roguelite ekledik mi işte oldu, artık Cardboard Town hazır! Bu şekilde ortaya oldukça sevimli bir oyun çıkıyor.

Birden kendini bir Steam sayfası doldururken ve insanlara bu sevimliliği anlatırken bulacaksın. Çok havalı değil mi? Paranı kullanarak ve niteliklerini (Elektrik, Su, Çevre ve Güvenlik) kontrol ederek İnşa kartlarını yerleştir. Ayrıca Nüfusun her bir turda sahip olacağın Para miktarını belirleyecek. Rastgele gelişen felaketlerle başa çıkamamak ya da nitelik yönetiminde başarısız olmak Kırmızı Alarmın yanmasına sebep olacak. Üç kere yanarsa kaybettin demektir. Her tur daha fazla kart aç, daha iyi nitelikler ve seçenekler elde et, kendi rekorunu kırmayı dene!”

Steam verileri yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli