Avrupa Birliği ülkeleri genel olarak “süper bilgisayar” yarışının oldukça gerisinde kalıyor. Bu noktada Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ile rekabet edemeyen birlik, süreci değiştirmek için büyük bir yatırım planı içerisinde bulunuyor.
Yapılan açıklamaya göre Avrupa Birliği, yeni süper bilgisayarlar üretmek adına 1 milyar euroluk bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Konu hakkında konuşan Andrus Ansip, “Bu zorlu bir yarış ve AB geride kaldı” açıklamasını yapıyor. Avrupalı araştırmacılara ve şirketlere 2020’den itibaren dünya çapında güçlü bir süper bilgisayar sağlamayı amaçlayan birlik, bakıldığında gerçekten oldukça geride yer alıyor. Birlik üyesi ülkelerde bulunan en güçlü bilgisayar, genel sıralamanın tam 55. sırasında yer alıyor. Bu makine 25 petaflops işlem gücü sunuyor. Listenin başındaki Çin üretimi Sunway TaihuLight tam 93 petaflops işlem gücü sunuyor. Bu sistem saniyede 93 milyon hesaplama yapabiliyor ve bu gerçekten akıllara durgunluk veriyor. İlk 10 makine arasında İsviçre de yer alıyor ancak o Avrupa Birliği üyesi olmadığı için sürecin dışında tutuluyor. Listenin başını genel olarak Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin işkal ederken, işte tam da bunun değiştirilmesi hedefleniyor.
Süper bilgisayarlar çok fazla görünmüyor olsa da inanılmaz faydalı araştırmalar için kullanılıyor. Bunların başında ilaç, robotlar, iklim ve havacılık yer alırken, yeni çalışmalar elbette harika görünüyor. Bu sayede Daimler ile Airbus gibi büyük Avrupa merkezli şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri ya da Japonya’ya olan süper bilgisayar bağının azaltılması hedefleniyor.