Fransa merkezli lastik üreticisi Michelin, teknolojinin yanı sıra gelecekte var olan lastiklerin dönüştürülebilir ve çevreci olması için hazırlanıyor.
Günümüz dünyasında otomobillerin ilerlemesini sağlayan güç üniteleri değişme eğilimine girerken, iskeletin temel parçası konumundaki tekerlekler de bundan nasibini alıyor. Gelişmelerle birlikte geleneksel malzemelerin aksine sürdürülebilir ve dönüştürülebilir ham maddeler üzerinden imalat planları mevcut. Nitekim son dönemlerde konsept otomobillerin üzerinde karşımıza çıkan havasız lastik gibi örnekler bunun en güzel kanıtlarından bir tanesi. Temiz ulaşım ve teknoloji konusundan AR-GE departmanına hatırı sayılır bütçeler ayıran Michelin, lastik üretiminde fosil kaynakların yerine geçebilecek bir çalışmanın içerisinde. Projenin merkezine ahşap gibi belki de akla hiç gelmeyecek bir malzemeyi alan şirket, lastik üretiminde ihtiyaç duyulan yağ gereksimini buradan elde etmenin peşinde.
Yenilenebilir malzeme üretimi için de hayati önem arz ettiği söylenen ahşap tabanlı lastik üretiminde elastik özelliklere sahip elastomerlerin yerini talaşlar alıyor. Uzun ömürlü oluşuyla bilinene bu malzemenin halihazırdaki üretim sürecinin büyük bir bölümünde kullanılmasıysa kafaları karıştıran detaylar arasında. Gelen ilk bilgilere göre Michelin’in uzman bir ekibi bu lastiği hayata geçirmek adına Brezilya sınırları içerisinde araştırma yapmakla meşgul. Özellikle ağaç ve ahşap endüstrisini baz alan araştırma içerisinde üç boyutlu yazıcı teknolojisinin entegrasyonu da değerlendirilmekte. 2020 yılı itibarıyla bir otomobili götürecek şekilde ilk yol denemelerinin hayata geçirilmesi planlanan ahşap tabanlı lastiklerin sunacağı performans ise şimdiden merak konusu.